Mobiel Bankieren App Vergelijking: Resultaten per bank

24 maart 2014 Banken.nl 5 min. leestijd

De kwaliteit van de mobiel bankieren apps van Nederlandse banken is in het afgelopen jaar aanzienlijk verbeterd. Over de hele linie is het aantal in-app mogelijkheden met 66% toegenomen. Hiermee geven banken gehoor aan de wens van de consument om steeds meer zaken via een smartphone of tablet te kunnen regelen. De app van ABN AMRO is het meest uitgebreid, ING heeft de meeste vooruitgang geboekt. Dat blijkt uit de tweede editie van de ‘Mobiel Bankieren App Vergelijking’ van Banken.nl.

- Lees het volledige persbericht: Mobiel bankieren apps van banken aanzienlijk verbeterd.
Bekijk deze pagina voor een tabel met de scores per bank / functionaliteitscriteria.
- Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste bevindingen per bank.

ABN AMRO
Net als vorig jaar heeft de mobiel bankieren app van ABN AMRO de meeste functionaliteiten. De app is weer uitgebreid en verbeterd waardoor ABN AMRO voorop blijft lopen op het gebied van mobiel bankieren.  Naast de standaard opties biedt de app een overzicht van toekomstige betalingen, incasso’s en periodieke overboekingen, uitgebreide mogelijkheden om rekeningen en betalingen te personaliseren en bij- en afschrijvingen te zoeken. De app is verder uitgebreid met bankmail waarmee klanten persoonlijke 1-op-1 beveiligde emails kunnen ontvangen en versturen. Vanaf september is het via de ABN AMRO app ook mogelijk om rekeningen, van bijv. een restaurant, te delen met vrienden en familie.

Om creditcard uitgaven te kunnen bekijken is bij ABN AMRO een aparte app nodig. Ook is het niet mogelijk via de app online aankopen direct af te rekenen met iDEAL. Deze optie wordt momenteel onderzocht. De app heeft een koppeling met een mobiele website waarop nog meer functionaliteiten beschikbaar zijn.

Naast de mobiel bankieren app biedt ABN AMRO een speciale design app voor private banking klanten.

ING
De ING app is ten opzichte van 2013 flink uitgebreid met bijna een verdubbeling van het aantal functies. Daarnaast blijft de app van ING het best gewaardeerd worden in de App Store. ING weet het gebruikersgemak verder te verbeteren door een aantal handige functies toe te voegen, zoals de automatische suggesties tijdens het intypen van naam en rekeningnummer, de optie om betalingen te hergebruiken en de optie om op het inlogscherm je saldo te kunnen checken.

Daarnaast biedt de app een overzicht van de creditcard uitgaven en bestedingsruimte en geeft de app inzicht in de opgebouwde rente. Het inscannen van acceptgiro’s is niet mogelijk bij ING.

Rabobank
De Rabobank app wordt het meest gebruikt van alle mobiel bankieren apps in Nederland. Ondanks dat het gebruik van de app is vereenvoudigd en er diverse functies zijn toegevoegd blijft de app van Rabobank in vergelijking met de andere mobiel bankieren apps achter in aantal functies.

Ten opzichte van april vorig jaar heeft Rabobank het overmaken van geld via hun app vereenvoudigd. Voor het overmaken van geld naar onbekende rekeningen was tot nu toe altijd een e-reader (Random Reader) nodig. De gebruiker kan de app nu zo instellen dat zonder Random Reader tot €250 per week overgemaakt kan worden naar onbekende rekeningen (rekeningen waarnaar niet eerder geld is overgemaakt). Voor overmakingen naar eigen of bekende rekeningen was al geen Random Reader meer nodig.

Daarnaast is de app van Rabobank uitgebreid met een aantal nieuwe functies. Zo is de Rabobank app de enige app waar de gebruiker een kortlopende reisverzekering kan afsluiten. Op korte termijn introduceert Rabobank een aantal nieuwe functies waarmee de gebruiker haar app en rekeningen kan personaliseren, zijn of haar opnamelimiet bij geld- en betaalautomaten kan wijzigen en zijn of haar  bankpas en creditcard kan blokkeren en vervangen en een nieuwe pincode kan aanvragen.

Naast de mobiel bankieren app biedt Rabobank een speciale beleggen app met functies als portefeuille inzicht, order ingeven, orderstatus, koersen en grafieken.

SNS Bank, ASN Bank en RegioBank
SNS Bank, ASN Bank en RegioBank bieden alle drie een volwaardige mobiel bankieren app met nagenoeg dezelfde functionaliteiten. Alleen bij de SNS Bank is het nog mogelijk om een zakelijke rekening toe te voegen en om het betalingskenmerk van acceptgiro betaling te laten voorlezen. De apps zijn het afgelopen jaar voorzien van nieuwe functionaliteiten waarbij de nieuwe functie naar leiding van de introductie van Geoblocking toch wel het meest in het oog springt. Om fraude door skimming tegen te gaan hebben alle banken standaard het pinnen buiten Europa geblokkeerd. Bij SNS Bank, ASN Bank en RegioBank kun je via de app je bankpas activeren en ook weer deactiveren voor pinnen buiten Europa. Deze functie is naast deze banken verder alleen beschikbaar bij ING.

Gebruikers van de app ontvangen via de app verschillende alerts, bijvoorbeeld als je salaris is gestort of als je rood komt te staan op één van je rekeningen. Net als Rabobank hebben SNS Bank, ASN Bank en RegioBank het overmaken van geld via hun app vereenvoudigd. Klanten kunnen nu zelf het limiet bepalen voor betalingen zonder zonder Digipas. Hiervoor was voor een eerste betaling naar een rekening altijd de Digipas nodig.

Triodos Bank
De ontwikkeling van de Triodos Bank app heeft ook niet stilgestaan. De app bood als enige al inzicht in de initiatieven die de bank financiert in de directe omgeving van de gebruiker. Via Google Maps kunnen rekeninghouders zich eenvoudig een beeld vormen van wat er met hun aan de bank toevertrouwde geld gebeurt.

Daarnaast heeft Triodos Bank een aantal handige functies toegevoegd aan hun app zoals de opties om gegevens van een eerdere betaling te hergebruiken, betalingen in te plannen, af- en bijschrijvingen te zoeken, het adresboek te wijzigen en te betalen met iDEAL. Daarnaast is het mogelijk om rekeningen via de app te personaliseren.

Knab
Knab blijft de enige bank met een app met een geïntegreerde online kasboek dat een grafisch inzicht geeft in kosten en uitgaven. Ook is het de enige app die laat zien waar de dichtbijzijnde geldautomaat staat (ook in het buitenland) en waar het mogelijk om je opgebouwde rente direct te laten uit betalen. Het afgelopen jaar zijn er relatief weinig nieuwe functionaliteiten toegevoegd, maar er liggen wel een aantal nieuwe functies op de plank zoals de mogelijkheid om een zakelijke rekening toe te voegen, betalingen in te plannen en een overzicht te raadplegen van ingeplande betalingen.