Amazon verkent aanbieden P2P betalingen

13 april 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Amerikaanse internetgigant Amazon overweegt om actief te worden op de betaalmarkt. Het bedrijf wil klanten mogelijk in staat stellen om P2P betalingen te doen aan het concern, zonder tussenkomst van andere partijen. Daarmee komt het in het vaarwater van grote betaalproviders als PayPal en MasterCard.

Enige tijd terug schreef deze website al over de concurrentie die webgiganten als Amazon, Alibaba en Rakuten in de toekomst kunnen gaan vormen voor de financiële sector zoals we die nu kennen. Ze hebben veel kennis in huis, een trouwe klantenschare en ogenschijnlijk zakken met geld waarvan de bodem niet eens voelbaar is. Het bracht Amazon topman Jeff Bezos niet voor niets de titel rijkste man op aarde van het moment, volgens zakenblad Forbes. Volgens de krant ‘Wall Street Journal’ is de toekomst dichterbij dan onlangs gedacht.

Stapt Amazon in betaalmarkt?

Samen met het Amerikaanse JPMorgan Chase verkent Amazon volgens de zakenkrant nieuwe projecten op het gebied van bankieren en fintech. Één daarvan is P2P betalingen, waarmee klanten van Amazon kunnen betalen. Peer-to-peer, dus zonder tussenkomst van een provider. Daarmee komt het direct in het vaarwater van grote betaalproviders als PayPal, MasterCard, Visa en noem ze maar op. De P2P-dienst moet werken via Alexa, de spraakrobot van Amazon. Spraakherkenning is een vorm van dienstverlening waarvan banken verwachten dat deze de komende jaren nog verder toe zal nemen.

Open Banking

De geruchten zijn ontstaan nadat topman Bezos volgens ‘Wall Street Journal’ zijn werknemers een memo heeft toegestuurd over de toekomst van financiële dienstverlening binnen het bedrijf. Het team van Amazon Pay - de mobile wallet van Amazon - is bovendien op de ontwikkeling van Alexa gezet. Om concreet te kunnen worden met zo’n applicatie heeft Amazon wel meer bankgegevens nodig dan ze nu tot de beschikking hebben. Voor wat Europa betreft kunnen ze mee in de stroom van Open Banking, waarin banken betaalgegevens beschikbaar moeten stellen aan derden als klanten daar toestemming voor hebben gegeven.