Rabobank feliciteert winnaars Duurzame Innovatieprijs

04 april 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Drie bedrijven hebben de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018 gewonnen. Het zijn revolutionaire kippenboerderij Kipster, bioraffinage-technologie voor de verwerking van citrusschillen PeelPioneers en zachte slaaprobot Somnox. Ze winnen elk een geldbedrag van €20.000, een jaar lang intensieve zakelijke begeleiding en toegang tot het netwerk van Rabobank.

De Rabo Duurzame Innovatieprijs is een stimulans voor ondernemers om na te denken over producten of diensten die zorgen voor duurzame veranderingen. Al sinds 2002 vindt deze competitie plaats. Voor 2018 hadden 350 bedrijven zich ingeschreven. Uit 32 genomineerden zijn uiteindelijk drie winnaars gekozen, in drie verschillende categorieën: Kipster, PeelPioneers en Somnox. De prijzen werden uitgereikt door Rabobank topman Wiebe Draijer en oud-topman Herman Wijffels.

Kipster

In de categorie Food & Agri ging de prijs naar kippenboerderij Kipster. Naar eigen zeggen is Kipster een revolutionaire kippenboerderij met maximale aandacht voor dier en milieu, gecombineerd met lokaal en circulair ondernemen. De boerderij is voorzien van allerlei innovaties op het vlak van dierenwelzijn en fijnstofreductie, met een minimale milieubelasting. Voer wordt bijvoorbeeld gemaakt van reststromen en er wordt meer energie opgewekt dan verbruikt. Ook worden haantjes niet meer vergast (omdat ze geen eieren kunnen leggen), maar opgewerkt tot vleeskippen. Volgens Kipster ligt de consumentenprijs onder het niveau van biologische producten, maar ontvangen boeren een eerlijke prijs voor hun product.

Naast oog voor de technische kant van Kipster, had de jury oog voor het business model. Er was veel waardering voor de circulaire en integrale aanpak, waarbij de positie van de kip centraal staat.

Rabobank presenteert winnaars Duurzame Innovatieprijs

PeelPioneers

Winnaar in de categorie Circulaire Economie is PeelPioneers, dat citrusschillen verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Door de ontwikkeling van een bioraffinage-technologie verworden citrusschillen tot waardevolle ingrediënten voor bijvoorbeeld frisdranken, schoonmaakmiddelen en cosmetica of als pulp voor de papier- en diervoedingindustrie.

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 250 miljoen kilo citrusschillen weggegooid. Schillen die vol zitten met bijvoorbeeld vezels en etherische oliën, die nu veelal geïmporteerd worden. In plaats van deze grondstoffen letterlijk in rook op te laten gaan zet PeelPioneers de grondstoffen in als ingrediënt voor nieuwe producten. Het verwaarden van reststromen is volgens de jury een prachtig voorbeeld van circulair ondernemen.

Somnox

Ten slotte de categorie Vitale gemeenschappen en Zorg, waarin Somnox er vandoor gaat met de prijs. Somnox is een slaaprobot, die met behulp van slaapademhaling en begeleidende meditatie mensen sneller in slaap laat vallen. Aan de andere kant wekt Somnox in de ochtend mensen op met beweging en geluiden. Goed in slaap vallen en goed wakker worden dragen bij aan een beter leven, zonder het slikken van medicamenten. Volgens de jury is Somnox een mooi voorbeeld van robotisering in de gezondheidszorg, die bovendien medicijngebruik terugdringt.