BNG Bank en ING bezegelen twee nieuwe herfinancieringsovereenkomsten

29 januari 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

BNG Bank en ING bezegelden op 24 januari twee nieuwe herfinancieringsovereenkomsten in het kader van de exportkredietgarantieregeling (EKG). De bezegeling vond plaats onder toezicht van vertegenwoordigers van het Ministerie van Financiën en kredietverzekeraar Atradius.

De exportkredietgarantieregeling (EKG) maakt het voor investeerders aantrekkelijker om aan banken kapitaal te verstrekken ter financiering van de export van Nederlandse kapitaalgoederen. Voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, ontstaat daardoor een aantrekkelijke nieuwe investeringsmogelijkheid. De recente overeenkomsten tussen BNG Bank en ING betreffen de herfinancieringsvariant van de EKG voor bedragen van respectievelijk $77 miljoen en van $26 miljoen. De laatste is voor de gedeeltelijke financiering van de inrichting van een ziekenhuis in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka, door Nederlandse exporteurs.

In 2017 begon BNG Bank voor het eerst met financieringen onder de EKG. Uit het samenwerkingsverband met ING zijn sindsdien drie transacties gedaan, voor een totale waarde van meer dan $300 miljoen. BNG Bank is voornemens om de komende tijd meer van dit soort overeenkomsten te sluiten. Hiermee wil de bank aansluiten bij de wens van het kabinet om de Nederlandse export te bevorderen.

BNG Bank en ING bezegelen twee herfinancieringen onder EKG

“BNG Bank heeft als doelstelling om overheidsbeleid te ondersteunen door middel van financiering tegen zo laag mogelijke kosten. Met de exportkredietgarantieregeling maakt de overheid de Nederlandse exportsector competitiever door leningen tegen zo laag mogelijke kosten te faciliteren aan afnemers van Nederlandse goederen en diensten. De transacties zijn een mooi voorbeeld van de manier waarop BNG Bank het overheidsbeleid steunt”, zegt Olivier Labe, lid van de Raad van Bestuur van BNG Bank.

Samenwerking versterken

“Het afgelopen jaar was wederom een succesvol jaar voor ons team verantwoordelijk voor exportfinancieringen, die we over heel de wereld aantrekken. We hebben voor de transacties verschillende fundingopties toegepast waarbij de EKG structuur per individuele transactie de mogelijkheid biedt om te bekijken of funding via een externe partij interessant is”, aldus Ron Hansen, Managing Director Structured Export Finance van ING Bank. “Met deze transacties met BNG Bank versterken we wederom onze langjarige bancaire samenwerking ten gunste van de Nederlandse export”, vult Diederik van Wassenaer aan, Global Head Regulatory and International Affairs van ING Bank.