De 100 meest innovatieve RegTech-bedrijven en -startups

23 november 2017 Banken.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

RegTechs zijn steeds meer in opkomst. De technologieën bieden oplossingen voor uitdagingen op het gebied van de omgang met wet- en regelgeving vraagstukken. Hiermee krijgen financiële dienstverleners steeds meer mogelijkheden om kosten te besparen en de kwaliteit van de regulatieve processen te verbeteren. De meest innovatieve aanbieders van RegTech-oplossingen zijn nu verzameld in de zogenaamde RegTech 100. 

De laatste jaren zijn er allerlei nieuwe bedrijven die technologie inzetten om binnen diverse segmenten nieuwe klantervaringen te bieden, zoals FinTechs in de financiële sector en InsurTechs in de verzekeringsbranche. RegTech, kort voor regulatory technology, is ontstaan als antwoord op de toenemende regeldruk waar bedrijven de laatste jaren mee te maken hebben en wint snel aan terrein. De geboden diensten bevatten vaak digitale processen en tools om op een meer geautomatiseerde en kostenefficiënte manier te kunnen voldoen aan rapportage-eisen op het gebied van compliance en regelgeving, waarbij uitgebreid gebruik gemaakt wordt van geïntegreerde technologie en online support-modellen uit de dagelijkse bedrijfsactiviteiten.

RegTechs opereren vaak in samenwerking met financiële instellingen en regulatieve instanties. Een bank die enorme hoeveelheden informatie binnenkrijgt, kan het te complex, duur en tijdrovend vinden om die allemaal te doorkammen. Door geautomatiseerde voorspellende analytics te gebruiken, kunnen RegTechs de complexe informatie van de banken combineren met de data van regulatieve misstappen uit het verleden, om zo in het heden overtredingen van gegevens- en privacywetgeving te voorkomen en te voorspellen op welke potentiële risicogebieden de bank zich in de toekomst moet richten. 

De 100 meest innovatieve RegTech bedrijven 1

De RegTech 100 

Om bedrijven en startups die uitblinken op het gebied van RegTech in het zonnetje te zetten, heeft FinTech Global – een in Londen gevestigd FinTech-onderzoeksbureau – de RegTech 100 gepubliceerd. Na een uitgebreide selectieprocedure waar 416 kandidaten voor over de hele wereld doorheen kwamen, heeft een vakjury van de Global Fintech Review bepaald welke honderd hiervan op de lijst terechtgekomen zijn. De uitverkoren bedrijven ontvingen erkenning voor hun innovatieve gebruik van technologie. Hierbij zijn ze beoordeeld op meerdere aspecten, zoals potentiële kostenbesparingen, efficiëntie- en omzetverbeteringen, impact op het opgeloste probleem en de mate waarin de oplossing vernieuwend is. 

Een zorgvuldige blik op de lijst laat zien dat het zijn van koploper nauw is verbonden met de meest dominante financiële markten. Bijna de helft van de bedrijven op de lijst komen uit de VS of de UK. Daarnaast blijkt dat Ierland, Zwitserland en Oostenrijk, samen goed voor 21 bedrijven in de top 100, zichzelf ook al goed op de kaart hebben weten te zetten als RegTech-hotspots. Andere grotere en kleinere landen beginnen zich net te roeren in de markt: Brazilië, Bermuda, Zuid-Afrika, Cyprus, India en de Verenigde Arabische Emiraten zijn allemaal vertegenwoordigd op de lijst. 

De 100 meest innovatieve RegTech bedrijven 2

Op deze lijst bevinden zich gevarieerde bedrijven, waaronder Governance.io – dat eerder de prijs van Luxembourg FinTech of the Year 2016 wist binnen te slepen, en het Londense Advanced Logic Analytics – dat voorspellende ‘edge’ analytics aanbiedt, versterkt door gedrags- en emotionele analytics. Ook zijn er plekken voor het in New York gevestigde RegTek.Solutions – dat een programma maakt waarmee handelen op de beurs een stuk transparanter wordt, en voor de Californische softwarebouwer FixNix – die makkelijk te implementeren, schaalbare en betaalbare governance-, regulerings- en complianceproducten aanbiedt.

Verder gaat het onder meer om het in Zürich gevestigde Spitch, dat inzet op spraaktechnologie om bedrijven MiFID II-compliant te maken, en het Londense cloudgebaseerde VoxSmart, dat innovatieve geïntegreerde software maakt waarmee de mobiele communicatie binnen een netwerk wordt opgeslagen. De top 100 bevat verder bedrijven gespecialiseerd in stemverwerking, compliance en surveillance-technologie zoals Fonetic, mobiel platform Tokken, blockchainontwikkelaar Gecko Governance en de geautomatiseerde RegTech-aanbieder CUBE.

De 100 meest innovatieve RegTech bedrijven 3

De volledige top 100:

Governance.io, Advanced logic analytics, Agreement express, Alyne, Surety, Appzen, Aqmetrics, Arachnys, Ascent, Behaviosec, Bigcontrols, Regbot, Capnovum, Cappitech regulations, ChekRecipent, ClauseMatch, Cloud9, Compendor, ComplyAdvantage, Contego, Corlytics, CoVi Analytics, Cube, Cxi, Cynopsis solutions, Datarama, Dathena, Digital control room, Digital reasoning, Dome 9, Duedil, Dynamic GRC, EastNets, Electronic iDentification, Encompass, Fenergo, FinForm, FinoMial, FixNix, Fonetic, Fortia, FundApps, FundsAxis, Gecko Governance, Greenkey, HexaNika, Identity Mind Global, IDmission, ID wall, iSignthis, Jumio, Know your customer, Kompany, Kompli-global, Logical construct, Logicgate, Lucsan, MetricStream, Muinmos, NetGuardians, Neurensic, Nex regulatory reporting, Norbloc, Observe it, Onevissage, Onfido, Polestar, Precognitive, Quantexa, Quarule, Qumram, Recordsure, Regit, Regtek, REGtify, Reportin, Riskifier, Scaled Risk, SecondFloor, Signaturit, Skyhigh, Smartsearch, Spitch, Sybenetix, Synacts, Taina technologies, TheMarketTrust, ThisIsMe, Tokken, Touchtech payments, Trappets, Trax Print, Trunomi, Vatbax, Vestwell, VigilantCS, VoxSmart, W2, WaymarkTech, Trulioo