Octas-directeur Jan van Dijk over de ontwikkeling van het recruitmentvak

20 november 2017 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In de aanloop naar het Recruitment Tech Event 2017, waar Jan van Dijk een breakout sessie zal verzorgen, interviewde Banken.nl de directeur van Octas over de ontwikkeling van het recruitmentvak en de impact van technologie.

Ervaring met chatbots

Waarom je de breakout niet mag missen? “Er wordt veel gesproken over het gebruik van robotica en chatbots. Wij maken er gebruik van! Wist je bijvoorbeeld al dat je een beroepskeuzetest in een chatbot kunt integreren? In de sessie vertel ik over de problematiek waar onze recruitmentafdeling tegenaan is gelopen en hoe we het vervolgens hebben opgelost met de techniek van Joboti. Verder geef ik antwoord op vragen als: ‘Hoeveel kost het?’ en ‘Wat levert het op?’ Natuurlijk deel ik ook mijn gebruikerservaringen met je en nog belangrijker: hoe het kan aansluiten bij jouw doelen.”

Interessante sprekers

Genoeg redenen om de breakout Persoonlijke recruitment: forget it! Join chatbot niet te missen als je een bezoek brengt aan het Recruitment Tech Event op 23 november 2017. Zelf heeft Jan ook een aantal sprekers waar hij een kijkje bij gaat nemen. “Ik ben het meest geïnteresseerd in de ervaringen en lessons learned van werkgevers/recruiters. Arjan Spies van Fabory spreekt over programmatic job advertising en Maarten Fekkers van Altran over effectievere online recruitment marketing. Beiden hebben mijn aandacht. Daarnaast ben ik benieuwd of René Bolier nieuwe informatie deelt over AI in combinatie met de candidate experience.

Jan van Dijk - Directeur van Octas

Recruitment in 2030

Tijdens het Recruitment Tech Event komen er veel technologieën aan bod die in de toekomst een grote rol kunnen gaan spelen. Toch denkt Jan dat het vak van recruitment in 2030 nog wel zal bestaan. “In 1990 keek ik als tiener de film ‘Total Recall’ met Arnold Schwarzenegger. Ik zie Arnold nog gaan: woon-werkverkeer door de lucht en een geïmplanteerde herinneringen voor belevingen op Mars. Ruim 25 jaar verder zijn beiden niet aan de orde. Natuurlijk lijkt de techniek nu veel sneller te gaan dan destijds. Als de technologische ontwikkelingen (blockchain) door blijven gaan en worden geaccepteerd (vertrouwd), gaat het ‘handwerk’ in ons vak vervangen worden en wordt de rol van de recruiter totaal anders. Het recruitmentvak wordt dan meer het ontwerpen van een gepersonaliseerde omnichannel-beleving voor de kandidaat. Als er dan nog werk is natuurlijk,” grapt Jan.

Juf of agent

“Het zou mooi zijn als studenten eerder in aanraking komen met het recruitmentvak. Kinderen willen juf, agent of (dieren)arts worden. Tastbare vakken die je als kind begrijpt. Ik leg mijn kids altijd uit dat ik mensen gelukkig maak met een nieuwe baan (en vervolgens prachtige detacheringsopdrachten). Er is geen mbo/hbo of academische opleiding die je opleidt voor dit vak. Recruitment is een vak waar starters pas laat mee in aanraking komen en dat vind ik zonde. Als je eenmaal de complexiteit doorkrijgt, blijkt het heel veel meer te zijn dan ‘mensenwerk’. Het is in alle facetten een prachtig vak.”

Over de spreker

Jan van Dijk is sinds 1999 actief enthousiasteling als het gaat om recruitment, marketing en alle vormen van techniek. Sterker nog, hij zet dat enthousiasme sinds 2004 om in klinkende resultaten met zijn in de financiële sector gespecialiseerde detacheringsbureau Octas. Als Directeur en ondernemer test hij graag de nieuwste tools, gelooft hij in nieuwe technieken, maar belt hij het liefst nog uit zijn kaartenbak. Zolang de methodiek de klant dient en het resultaat voorop staat.

Meld je aan voor het Recruitment Tech Event 2017

Ontdek hoe technologie jouw recruitment kan optimaliseren tijdens de derde editie van het Recruitment Tech Event op donderdag 23 november. Met drie inspirerende keynotes (Unilever, Alan Walker en Ben van der Burg), 24 verdiepende breakouts (o.a. Fabory, Tata Steel, Purdey, Luba Groep, DRV Accountants & Adviseurs en VMI Group), veel innovatieve tech demo’s en de uitreiking van de Recruitment Tech Awards 2017. Bezoek voor het hele programma, alle sprekers en om je aan te melden de site van het Recruitment Tech Event. En wacht niet te lang meer met aanmelden, want eerdere edities waren weken van tevoren uitverkocht.