Dijsselbloem: Positieve stappen versobering bank CAO's

18 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

In alle nieuw afgesloten CAO's van banken is een begin gemaakt met de versobering van de beloningen en arbeidsvoorwaarden. Dat schrijft ​de Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister hebben banken de eerste positieve stappen tot versobering gezet, maar kan er nog meer versobering worden bereikt.

Versobering CAO leidt tot stabieler financieel klimaat

Dijsselbloem pleit vanaf begin 2013 voor een versobering van de arbeidsvoorwaarden van bankpersoneel. Dat zou de stabiliteit van de financiële sector ten goede komen. In een brief aan de Tweede Kamer van afgelopen maandag schrijft de minister: "Loonkosten vormen een aanzienlijk deel van de kosten van banken. Met versobering van de CAO's, en de kostenverlaging die hiermee gepaard gaat, wordt een bijdrage geleverd aan een stabieler financieel klimaat. Daarnaast zal het versoberen van variabel belonen een bijdrage leveren aan het overbruggen van de kloof die ontstaan is tussen maatschappij en de financiële sector".

Overheid Den Haag

Eerste positieve stappen tot versobering

Volgens de minister hebben banken de eerste positieve stappen tot versobering gezet. Uit een overzicht van de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt dat voor de Rabobank CAO en de Banken CAO (van toepassing op circa 25 middelgrote en kleinere banken) een nullijn geldt. Daarnaast hebben Rabobank en ING hun variabele beloning afgeschaft.

De CAO onderhandelingen voor ABN AMRO en SNS REAAL lopen nog. Ook hierbij wordt ingezet op een nullijn gedurende de looptijd van de nieuwe CAO. "In mijn rol als aandeelhouder heb ik de bestuurders van de staatsgesteunde banken ABN AMRO en SNS REAAL gevraagd om in de onderhandelingen fors in te zetten op versobering", schrijft Dijsselbloem.

Verdere versobering van secundaire arbeidsvoorwaarden nodig

Ondanks de positieve stappen ziet Dijsselbloem nog ruimte voor verder versobering van met name de secundaire arbeidsvoorwaarden. Hij noemt in zijn brief de mogelijkheid om op korte termijn de pensioenafspraken te herzien.