Otly en Centraal Beheer lanceren Zakgeld Starterkit

07 november 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Op 31 oktober was het Wereldspaardag en voor Otly en Centraal Beheer was dat het moment om hun nieuwe Zakgeld Starterkit te presenteren. Dit is een online platform dat ouders en kinderen op een interactieve en leerzame manier kennis laat maken met geldzaken.

Uit recent onderzoek van het Nibud bleek dat kinderen die vroeg leren omgaan met geld op latere leeftijd financieel minder risico lopen en meer besef hebben van de waarde van geld. Het wordt er voor kinderen echter niet makkelijker op, want bijna alles gaat tegenwoordig digitaal. Er is dus weinig geld ‘zichtbaar’. Vroeger was het wat dat betreft eenvoudiger. Kinderen kregen zakgeld en als je daar wat van uitgaf had je ook minder over in je zak. Tegenwoordig zien we alleen op een scherm dat er een ander getal staat.

Jong geleerd is oud gedaan

Otly is het eerste financiële platform dat speciaal voor kinderen ontwikkeld is. Afgelopen zomer presenteerde het bedrijf samen met internetbank Bunq al een mobiel bankieren app voor kinderen. Samen met Centraal Beheer komt daar nu de Zakgeld Starterkit bij. Deze kit biedt allerlei praktische voorbeelden van omgaan met geld en aanleidingen om daarover te praten met je kind. Het is dan ook meer dan zomaar informatie verschaffen, het draait vooral om het creëren van interactie tussen volwassenen en kinderen.

Vroeg beginnen

Er is op internet ruim voldoende informatie beschikbaar over zakgeld en sparen, maar gek genoeg is die vaak niet gericht op het gesprek daarover met kinderen. Dit viel Marteyn Roose, directeur bij Centraal Beheer Achmea, ook op: “Wij vinden het belangrijk dat ouders en kinderen over geld praten. Zodat het onderwerp voor beiden echt gaat leven. Daar kun je wat ons betreft niet vroeg genoeg mee beginnen.”