Nederlandse miljonairs sparen minder en investeren vaker in maatschappij

14 september 2017 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederland telt meer dan 106.000 miljonairs, die een gemiddeld vermogen hebben van €2,9 miljoen. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van Van Lanschot en het CBS. Miljonairs kiezen er steeds vaker voor om hun vermogen in hun eigen onderneming of in andere ondernemingen te beleggen in plaats van het op een spaarrekening te storten. Ook letten zij steeds meer op het maatschappelijk belang van hun investeringen, vertelt Van Lanschot bestuurslid Richard Bruens.

Voor het vijfde jaar op rij heeft Van Lanschot Kempen samen met het CBS onderzoek gedaan naar miljonairs in Nederland. Het onderzoek, genaamd Vermogend Nederland, bestaat uit een algemeen statistisch onderzoek van het CBS (dat al wordt uitgevoerd sinds 2007) en een enquête onder de vermogende klanten van Van Lanschot. Samengevoegd geven de twee onderzoeken inzicht in de belevingswereld en omvang van het vermogende deel van de Nederlandse bevolking.

Volgens de data van het CBS telde Nederland begin 2016 106.200 miljonairs. Gezamenlijk beschikken zij over een vermogen van ruim €300 miljard – gemiddeld €2,9 miljoen per miljonair. De miljonairs hebben een gemiddelde leeftijd van bijna 60 jaar, 71% is gehuwd en slechts 7% is gescheiden. Van alle provincies wonen in Zeeland relatief de meeste miljonairs (dichtheid van 1,8%), gevolgd door Utrecht (1,6%). Laren (NH), Blaricum en Bloemendaal zijn – net als in Vermogend Nederland 2016 – met een dichtheid van 10% de plaatsen waar relatief de meeste miljonairs wonen. Bijna 20% van de Nederlandse miljonairs is actief in de landbouw, waarvan ongeveer de helft in de veeteelt.

: Nederlandse miljonairs sparen steeds minder en gaan meer investeren en beleggen

Van sparen naar beleggen en maatschappelijk investeren

Richard Bruens, algemeen directeur Private Banking en lid van de Raad van Bestuur van Van Lanschot, vertelt: “Vergeleken met voorgaande jaren zie je dat er meer wordt belegd en minder wordt gespaard.” Van de bezittingen van Nederlandse miljonairs staat momenteel 13% op de bank. Het grootste deel, bijna de helft (48%), bestaat uit aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen. Volgens 63% van de ondervraagde miljonairs zorgt de huidige lage rentestand ervoor dat men anders met vermogen omgaat dan voorheen. Bruens: “Dat is onder andere terug te zien in een forse daling van het onderbrengen van vermogen in spaartegoeden en deposito’s, vergeleken met vorige jaren. Liever investeert men in aandelen, beleggingsfondsen en vergelijkbare producten, maar ook meer in onroerend goed.”

“En bij die investeringen kijkt men samen met onze specialisten steeds vaker naar het maatschappelijk belang”, vervolgt Bruens. Vooral onder jongere miljonairs is het investeren met impact in maatschappelijk relevante projecten populair. In totaal doet 16% actief aan ‘impact investing’, blijkt uit het onderzoek, waarbij naast winst ook maatschappelijk belang op het gebied van bijvoorbeeld milieu, duurzame energie of onderwijs belangrijk is.

Bruens zag de populariteit van investeren met maatschappelijke impact de afgelopen jaren steeds verder toenemen. Hij vertelt: “Toen wij hierover vijf jaar geleden bij ons onderzoek een vraag stelden, deed nog bijna niemand aan maatschappelijk investeren. Kijk je nu, dan zie je dat één op de zeven ondervraagde miljonairs zich actief bezighoudt met impact investeren en in overleg met onze adviseurs zelfs een toenemend deel van het vermogen daaraan wil besteden. En bijna drie op de tien mensen die nog niet aan impact investeren doen, lijkt het wel interessant.”

In stand houden van levensstijl en pensioen

Ten opzichte van andere bevolkingsgroepen besteden miljonairs redelijk wat tijd aan financiële planning. Ongeveer 60% trekt voor het plannen van zijn of haar* financiën een paar uur per maand uit, terwijl ruim een kwart hier een paar uur per week aan besteedt. Bruens: “Voor een meerderheid van de ondervraagde miljonairs is het in stand houden van de huidige levensstijl en het pensioen daarbij het belangrijkst, gevolgd door schenkingen aan de familie. De oudere generatie reserveert meer voor goede doelen en het schenken aan familie. Jongeren daarentegen reserveren vaker fondsen om eerder te stoppen met werken, de studie van de kinderen, het aflossen van de hypotheek en om te investeren in het eigen bedrijf.” Voor maar liefst twee derde van de miljonairs vormen de eigen onderneming en het eigen vermogen de belangrijkste inkomstenbron.

* 23% van de miljonairs in Nederland is een vrouw.