Banken vrijgesproken in derivaten fraude Milaan

19 maart 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

JPMorgan Chase, UBS, Depfa Bank en Deutsche Bank kwamen er onlangs in hoger beroep goed vanaf. De banken werden aangeklaagd voor het plegen van frauduleuze praktijken bij het verkopen van derivaten aan de stad Milaan (Italië). De rechter oordeelde in het hoger beroep echter dat er geen frauduleuze handelingen zouden zijn gepleegd door de vier banken.

Derivaten
Vanwege de instabiele rentes in de markt, ging Milaan destijds met de banken in zee en kocht de bewuste derivaten. Met de verkoop van de financiële producten verdienden de banken enorme sommen. Milaan werd uiteindelijk de dupe, aangezien er veel meer geld betaald moest worden aan de banken dan vooraf was vastgesteld. De geleden financiële schade werd uiteindelijk afgewenteld op de belastingbetaler. 

Banken vrijgesproken in derivaten fraude Milaan

Hoger beroep
De banken hadden bovendien onvoldoende informatie gegeven over de verkoop van de financiële producten aan de Italiaanse gemeente, zo luidde twee jaar geleden de aanklacht. Volgens de aanklagers waren de banken niet transparant over de hoogte van de bedragen die de gemeente aan de derivaten kwijt zou zijn. In die eerdere rechtzaak kwam dit iedere bank op een strafmaat te staan van €1 miljoen. Dat vonnis is nu in hoger beroep alsnog vernietigd door de rechter.