Koningin Máxima lanceert website voor financiële gezondheid werknemers

29 mei 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Tijdens het jaarlijks symposium van het platform Wijzer in geldzaken heeft Koningin Máxima de website Financieelgezondewerknemers.nl gelanceerd. De website moet werkgevers helpen om de financiële gezondheid van hun werknemers te bevorderen.

Vorige week vond het jaarlijks symposium van platform Wijzer in geldzaken plaats in The College Hotel in Amsterdam. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën dat partijen uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en het onderwijs samenbrengt om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. Het symposium is een jaarlijks terugkerende bijeenkomst waarin deelnemers ingaan op een centraal thema. Het centrale thema van 2017 luidde: ‘Het schaap met vijf poten; een leven lang werken, leren, zorgen en genieten’, wijzend op de veranderingen op de arbeidsmarkt voor zowel werkgevers als werknemers als gevolg van flexibilisering, robotisering, vergrijzing en de verhoogde pensioenleeftijd. 

Wegwijzer voor werkgevers

Lancering werkgeverswebsite

Ter ondersteuning van het thema lanceerde platform Wijzer in geldzaken tijdens het symposium een nieuwe website: Financieelgezondewerknemers.nl. Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van Wijzer in geldzaken, was aanwezig om de officiële livegang van de werkgeverswebsite voor financieel gezonde werknemers te begeleiden.

Financieelgezondewerknemers.nl is een gezamenlijk initiatief van Wijzer in geldzaken, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Nibud* (het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), NVVK (de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) en Divosa (de vereniging voor leidinggevenden in het sociale domein). Het doel van de website is om werkgevers in Nederland te stimuleren om meer aandacht te besteden aan de financiële gezondheid van hun werknemers.

Op de website vinden werkgevers informatie, tips en checklists die hen helpen om verantwoord financieel gedrag te bevorderen bij hun werknemers. Een ‘financieel fit’ personeelsbestand heeft niet alleen voordelen voor de werknemers zelf, maar ook voor hun werkgever – als werknemers kampen met financiële zorgen hebben zij immers minder aandacht voor hun werk, stellen de initiatiefnemers. Ook helpt de website werkgevers om werknemers door te verwijzen wanneer deze met geldproblemen zitten. 

Koningin Máxima

Als erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken vraagt Koningin Máxima aandacht voor financiële educatie en het verstandig omgaan met geld. Vanuit deze functie is Koningin Máxima ook vaak betrokken bij de Week van het Geld of de internationale versie – de Global Money Week. Tijdens de Global Money Week van 2017 nam onze koningin een gids in ontvangst rondom veilige en gepaste betaalproducten voor kinderen. Deze gids is ontwikkeld door onder meer Child & Youth Finance International en Mastercard. 

* Bij de lancering van financieelgezondewerknemers.nl heeft het Nibud het rapport 'Personeel met schulden' uitgebracht. Daarin komt naar voren dat 62% van de werkgevers in ons land te maken heeft met personeel in financiële problemen.