Meerderheid financiële dienstverleners heeft HTTPS-domein

11 mei 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

Uit een onderzoek naar het gebruik van HTTPS-domeinen door de grootste websites per industrie en de websites van Fortune 500-bedrijven, blijkt dat vooral in de financiële dienstverlening vaak wordt gekozen voor de veiligere variant van HTTP. Bij HTTPS wordt de communicatie tussen de website en de browser versleuteld, waardoor manipulatie van webpagina’s en verduistering van gegevens lastiger worden.

Veel websites maken van oudsher gebruik van een HTTP-domein. HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol, en is een communicatieprotocol voor websites. In 1994 werd door Netscape Communications een variant ontwikkeld waarbij de communicatie tussen de browser en website werd versleuteld. Deze veiligere variant, die eerst vooral veel gebruikt werd voor pagina’s die betaaltransacties verwerken of e-mailsoftware bevatten, kreeg na enige tijd de naam HTTPS, waarin de ‘S’ voor ‘secure’ staat. 

De afgelopen jaren is het gebruik van HTTPS-domeinen steeds verder toegenomen. Niet alleen vanwege de verbeterde veiligheid van de domeinen – de versleuteling bemoeilijkt onder meer het manipuleren van informatie door andere partijen en het stelen van informatie van de server waarop de website draait – maar ook doordat Google HTTPS heeft toegevoegd aan zijn website-beoordelingen. Een website met een HTTPS-domein staat daardoor vaak hoger in de Google-zoekresultaten dan een niet HTTPS-domein.

Financiele sector omarmt https

Financiële sector omarmt HTTPS

Om de populariteit van HTTPS-domeinen in kaart te brengen, heeft SEO- en IT-specialist SEMrush onlangs onderzoek gedaan naar het gebruik van HTTPS door de 5.000 grootste websites uit 25 verschillende industrieën. Uit het onderzoek blijkt dat 41% van deze websites een HTTPS-domein gebruiken. Van de 25 verschillende sectoren heeft de financiële dienstverlening, naast de sectoren Internet en Telecom en Business en Industrial, het hoogste percentage HTTPS-sites. Het hoogste absolute aantal HTTPS-websites werd gevonden in de kunst- en entertainmentsector.

Vooral onder de websites van Fortune 500-bedrijven gebruikt een groot deel van de financiële dienstverleners een HTTPS-domein. Rond de 70% van de financiële dienstverleners die behoren tot de Fortune 500 maakt gebruik van een HTTPS-domein, net iets lager dan het percentage zakelijke dienstverleners. Het gebruik van HTTPS onder Fortune 500-bedrijven is het laagst in de sectoren ruimtevaart en defensie (8%) en de chemische industrie (5%).