SAS speelt in op IFRS 9 compliance met aanpassing oplossing

06 april 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

Softwareleverancier voor de financiële sector SAS heeft aanpassingen in zijn Expected Credit Loss-oplossing doorgevoerd om beter aan te sluiten op de IFRS 9-standaard. Naast het toevoegen van nieuwe data-tools en templates, zijn de workflows zo aangepast dat deze banken helpen om voor 2018 te voldoen aan de nieuwe accounting eisen.

In juli 2014 werd de definitieve versie van de nieuwe IFRS 9-standaard voor financiële instrumenten geïntroduceerd. De IFRS 9-standaard bracht, in reactie op de financiële crisis, nieuwe richtlijnen en standaarden voor hoe financiële dienstverleners kredietrisico’s moeten classificeren, meten en rapporteren. De standaard eist van banken dat zij vanaf 2018 hun processen zo hebben aangepast dat zij verantwoording kunnen afleggen op het gebied van credit risk.

SAS speelt in op IFRS 9 compliance met aanpassing oplossing

SAS breidt Expected Credit Loss-oplossing uit

Om banken te helpen bij het aanpassen van hun processen heeft SAS een update gelanceerd voor zijn Expected Credit Loss-oplossing. SAS is een wereldwijde leverancier van software oplossingen op het gebied van data analytics, business intelligence en data management voor onder meer de financiële sector. De Expected Credit Loss-oplossing van het softwarebedrijf stelt banken in staat om voorspellende modellen te ontwikkelen, die inzicht geven in de verwachte kredietverliezen. De geïntegreerde workflow van de oplossing helpt banken meer controle te krijgen, beter intern samen te werken en processen transparanter te maken. “Het bouwen van voorspellende modellen is niets nieuws. Wat wel nieuw is, is dat deze modellen direct impact gaan hebben op de financiële rapportages en dat de juistheid en nauwkeurigheid van de modellen van veel groter belang is”, zegt Onno de Vrij, Head of Risk & Fraud bij SAS Nederland.

In de uitgebreide versie van de oplossing heeft SAS meerdere data-tools toegevoegd, evenals nieuwe templates voor rapporten en modellen. Bovendien zijn de workflows in de Expected Credit Loss-oplossing zo aangepast dat deze banken ondersteunen om te kunnen voldoen aan de eisen van IFRS 9, stelt de data analytics expert. “Met de uitbreiding van onze Expected Credit Loss-oplossing kunnen banken eenvoudiger risicofactoren identificeren, monitoren en documenteren. Standaarden als IFRS 9 zorgen er ook voor dat banken meer aandacht moeten besteden aan model risk governance”, aldus De Vrij.