Platform IkHypotheekZo.nl maakt hypotheekadvies goedkoper

24 maart 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Dienstverlener voor het intermediair Finsys heeft een nieuw online platform gelanceerd waarop consumenten hun hypotheek kunnen afsluiten – zelf of met de hulp van een aangesloten adviseur. Vernieuwend aan het platform, genaamd IkHypotheekZo.nl, is dat consumenten ook kunnen kiezen voor een goedkopere mix tussen zelf regelen en advies ontvangen.

Als een consument een hypotheek wil afsluiten heeft hij of zij twee opties: een hypotheekadviseur inschakelen of de hypotheek zelf regelen. Bij sommige hypotheekverstrekkers bestaat die keuze niet – daar zijn consumenten verplicht om een adviseur in te schakelen. En voor sommige consumenten is zelf regelen niet weggelegd, omdat het aanvraagproces in hun situatie simpelweg te complex is. “Eigenlijk is alles zelf regelen alleen weggelegd voor starters die voor het eerst een hypotheek afsluiten”, stelt Steven Lichteveld, directeur van Finsys. “Voor mensen die een tweede of derde huis kopen, gescheiden zijn of oude polissen en levensverzekeringen hebben is dat veel te moeilijk. Wij merken dat de grootste groep toch professioneel advies nodig heeft.” 

Ikhypotheekzo - Diensten

Om in te spelen op zowel de behoefte aan advies als de behoefte aan de mogelijkheid om een hypotheek helemaal zelf af te sluiten, heeft Finsys een nieuw online platform gelanceerd met de naam IkHypotheekZo.nl. Finsys is een serviceprovider voor hypotheek-intermediairs die werkt als een soort groothandel waar hypotheekadviseurs toegang krijgen tot hypotheekproducten van meerdere aanbieders. Op IkHypotheekZo.nl kunnen consumenten niet alleen kiezen om de hypotheek volledig zelf te regelen of om een adviseur in te schakelen, maar ook om gedeeltes van de aanvraag zelf te regelen en voor de rest gebruik te maken van een adviseur.

Lichteveld legt de werking van het platform uit: “Door een ID-bewijs en een loonstrook te uploaden worden de klantgegevens benodigd voor een hypotheekaanvraag hieruit onttrokken en hoeft de klant alleen nog maar de aanvraag te controleren. Dit versnelt het aanvragen en vermindert de kans op fouten. Vervolgens kan hij door het beantwoorden van enkele vragen nagaan of het voor hem mogelijk is om de hypotheek zelf zonder advies aan te vragen. Als dat zo is hoeft hij hier echter niet voor te kiezen; hij kan altijd besluiten om advies in te winnen.”

Vanzelfsprekend is alles zelf regelen goedkoper dan het inschakelen van een adviseur, maar ook met de combinatievorm kunnen consumenten honderden euro’s betalen, aldus de directeur. “We combineren het beste van twee werelden. Op deze manier kan de klant aanzienlijk op de kosten van het afsluiten van hypotheek besparen en kan de adviseur zich concentreren op het adviseren van zijn klanten”, concludeert Lichteveld.