Interview met: Evelijn van Leeuwen, Manager Management & Support Services bij ING

19 maart 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Evelijn van Leeuwen, Manager Management & Support Services bij ING, over het werken in een mannenwereld en wat ‘vrouw zijn in een topfunctie’ betekent.

Evelijn van Leeuwen werkte altijd in echte mannenomgevingen. Dat is part of the deal als je kiest voor een carrière in de IT. Als je dan ook nog leiding geeft aan een afdeling waar vrouwen met een lantaarntje te zoeken zijn, word je regelmatig stevig geconfronteerd met wat ‘vrouw zijn in een topfunctie’ betekent. ‘Dat er verschillen tussen mannen en vrouwen zijn is juist goed. Ik buig de verschillen om naar iets positiefs. Een vrouw in IT brengt veel toegevoegde waarde mee’.

Technische topfunctie

Evelijn, van huis uit Organisatiesocioloog, startte midden jaren 90 bij ING en werkte er toen twaalf jaar. Ze begon als tester, ging al snel leidinggeven en leerde met vallen en opstaan wat een team managen behelst. Na een intermezzo van een paar jaar bij Logica - waar ze leiding gaf aan 450 mannen - kwam ze in 2010 weer terug. Met liefde, want ze kreeg bij ING alle kansen om zichzelf verder te ontplooien. Intussen is ze een van de weinige vrouwen op een technische topfunctie binnen de financiële wereld. Haar afdeling Management & Support Services is verantwoordelijk voor een groot scala aan ondersteunende diensten voor alle andere teams binnen het IT-bedrijf van ING. Een cruciale functie binnen de bank.  

Evelijn van Leeuwen - ING

Colbert met gympen

‘Ja, in mijn werk is het relevant dat ik een vrouw ben. Ik heb heel lang gedaan of dat niet zo was, maar dat is onzin. Vrouwen en mannen begrijpen elkaar nu eenmaal vaak niet. Laat staan vrouwen en technische mannen. De verschillen zitten in taalgebruik, in presentatie, in humor. Ik hoef niet als een man te praten. Ik ben sterker als ik dichtbij mezelf blijf. Gelukkig vind ik het niet zo lastig om af te wijken. Ik wijk ook af van de ‘gemiddelde bankier’, kom rustig in een colbert met gympen naar mijn werk. Mijn kracht? Ik verdiep me in de inhoud, anders kan ik niet geloofwaardig zijn. En dat wordt gewaardeerd.

Vrouwenhumor

Mijn netwerk van vrouwen in hogere functies is heel belangrijk voor me. De humor, hun blik op werksituaties, ik zou het niet kunnen missen. Natuurlijk probeer ik ook meer vrouwen op mijn afdeling te krijgen, maar dat lukt nog maar mondjesmaat. Dat is jammer. Voor mij persoonlijk, omdat ik wel eens vrouwelijke collega’s mis. Voor het bedrijf is het ook jammer, want een vrouw kijkt nu eenmaal anders tegen IT-zaken aan dan een man en brengt andere  toegevoegde waarden mee. Bij gelijke geschiktheid geef ik dan ook absoluut voorrang aan een vrouw. Zo ook aan andere ‘minderheden’. Omdat ik weet dat diversiteit veel goeds brengt binnen een team.

Borduren

Het contrast tussen mij op mijn werk en mij thuis kon niet groter zijn. Hoewel ik in mijn eigen tijd ook nog veel met mijn werk bezig ben, doe ik daarnaast echt vrouwelijke dingen. Ik houd van knutselen, borduren, haken en koken. En mijn man en onze drie kinderen zijn natuurlijk het allerbelangrijkste in mijn leven. Die basis is onmisbaar.

'Mijn tip aan toekomstige topvrouwen? Maak zichtbaar dat je juist doordat je vrouw bent veel bijdraagt aan je bedrijf. En zorg dat je heel goed bent op de inhoud.’