RBS Nederland ontloopt massabezuiniging

04 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandse tak van Royal Bank of Scotland lijkt in de aangekondigde werelwijde opschoning van de bank gespaard te gaan worden. CEO Ross McEwan kondigde eind vorige week aan dat de bank zich in de komende jaren gaat richten op de winstgevende thuismarkt, de UK. De bezem zal dus met name gaan door de tegenvallende buitenlandse activiteiten van RBS. De bankiers van RBS Nederland hoeven zich vooralsnog weinig zorgen te maken, want Nederland staat positief op het netvlies van RBS.

Rekening van $9 miljard
Twee maanden geleden werd bekend dat de rekening van de crisis voor RBS was opgelopen tot ruim $9 miljard. Volgens Ross McEwan, sinds augustus 2013 de nieuwe CEO van RBS, kwam dat door de buitensporige omvang en het buitensporige karakter van de problemen als gevolg van verkeerde beslissingen en gedragingen vóór de crisis. De topman kondigde in januari aan dat de bank daarom toe was aan een grote opschoning. Door middel van een massabezuiniging zou de bank uiteindelijk zo’n $8 miljard kunnen besparen. 

RBS Nederland - The bank you build

UK winstgevend
RBS wil zich met name gaan richten op de Britse thuismarkt. Niet geheel onverwacht, aangezien het leeuwendeel van de inkomsten daarvandaan komt. Particulieren brengen daar een rendement op het eigen vermogen van 26%, organisaties zo’n 11% en de buitenlandse activiteiten maar 5%. McEwan gaf aan dat RBS zich wil inzetten voor een simpelere en kleinere bank, met minder afdelingen. Door middel van deze bezuinigingen moet zo’n $8 miljard bespaard gaan worden, liefst zonder een enorm aantal ontslagen. Naar verwachting zal er in de buitenlandse activiteiten fors gesneden gaan worden.

Nederland
De Nederlandse tak van de bank zal volgens Jan de Ruiter, Bestuursvoorzitter van RBS Nederland nauwelijks betroffen zijn door de aangekondigde reorganisaties. De Ruiter verwacht dat RBS de meeste besparingen zal halen door middel van het terugbrengen van het aantal corporate afdelingen van 7 naar 3. De Nederlandse bankiers hebben verder niet al te veel te vrezen. McEwan en president-commissaris Philip Hampton tonen zich positief over de Nederlandse markt: “Dit is een business die we willen houden” stelde Hampton.

Herstructurering
In de komende vijf jaar zal de herstructurering van RBS voltooid worden. Volgens McEwan is dit een proces met een hoge impact. Volgens hem heerst er weinig vertrouwen in de bank vanuit de markt. Het herstellen van de resultaten is de eerste stap. In de komende jaren zal het rendement op eigen vermogen moeten worden teruggebracht naar 9%-11%.