COO ING Bart Schlatmann heeft bank verlaten

24 januari 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bart Schlatmann, die in 2010 werd benoemd tot COO van ING Nederland, heeft de bank per 1 januari op eigen initiatief verlaten. Schlatmann was jarenlang de drijvende kracht achter de agile en digital transformatie van de Nederlandse tak van de grootbank.

Bart Schlatmann was de afgelopen tien jaar COO van ING Nederland. In zijn eerdere carrière werkte Schlatmann af en aan nog eens circa tien jaar voor ING en haar rechtsvoorgangers. In 1995 startte hij bij de bank als Management Trainee, waarna hij doorstroomde naar de Investment Management tak. Schlatmann maakte een snelle ontwikkeling door, waardoor hij in 2000 werd aangetrokken door Bruna als Managing Director. Na 2,5 jaar bij de boekhandel, ging hij aan de slag bij Nationale Nederlanden als Managing Director Corporate Clients. Tussen 2006 en 2007 – voor hij benoemd werd tot COO bij ING Nederland – was hij bestuurslid bij Postbank, een rol waarin Schlatmann verantwoordelijk was voor de integratie van ING en Postbank. Tot op heden is Schlatmann lid van de Raad van Toezicht van Postkantoren, Betaalvereniging Nederland en Interhyp. Hij studeerde Economic Science aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bart Schlatmann - Voormalig COO bij ING

Recentelijk heeft een woordvoerder van ING Nederland bekendgemaakt tegenover het FD dat Schlatmann eind 2016 heeft aangekondigd om zijn rol van operationeel directeur bij de grootbank per 1 januari neer te leggen. Er is niet bekend wat zijn reden was om te vertrekken en of hij al een nieuwe functie heeft of niet. De overige directieleden nemen zijn taken waar tot er een opvolger gevonden is.

Volgens het FD is het vertrek van Schlatmann opvallend. Schlatmann speelde een belangrijke rol in de transformatie binnen ING Nederland van een ‘traditionele bank’ naar een digitale bank. Hij was volgens velen de drijvende kracht achter de overgang naar een agile werkwijze, waarbij verantwoordelijkheden voor een groot deel lager in de organisatie zijn komen te liggen bij zelfsturende, multidisciplinaire teams. CEO Ralph Hamers wil ING wereldwijd omvormen tot een snelle en wendbare IT-gedreven organisatie, en had hierbij de expertise van Schlatmann goed kunnen gebruiken.