Japans Bitcoin platform MtGox ten onder

26 februari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

MtGox, tot voor kort de grootste beurs waar de digitale munt Bitcoin werd verhandeld is verdwenen. De website van MtGox laat slechts een lege pagina zien en is niet meer bereikbaar na aanhoudende technische problemen en berichten over miljoenendiefstal. Volgens berichten op het internetforum Reddit was het kort daarvoor al niet mogelijk om Bitcoins te verhandelen op de site. Gebruikers weten momenteel niet wat er met hun geld gebeurt. De activiteiten op het twitter account van het bedrijf zijn volledig gewist. Ook zouden de kantoren van het Bitcoin platform in Tokio zijn leeggehaald. 

744.000 virtuele munten spoorloos verdwenen

Op het platform van MtGox was het mogelijk om dollars om te wisselen in Bitcoins, en vice versa. Tot voor kort gold MtGox als de grootste Bitcoin beurs. Onlangs kwam aan het licht dat door een software probleem Bitcoins in sommige gevallen twee keer konden worden afgehaald. Hackers konden daardoor de afgelopen twee jaar ongestraft Bitcoins stelen. Volgens een document waarvan de echtheid niet kan worden bevestigd zouden naar schatting 744.000 virtuele munten spoorloos verdwenen zijn. Dat is ongeveer 6% van de 12,4 miljoen Bitcoins die in omloop zijn en heeft het Japanse bedrijf zo’n €255 miljoen gekost. Sindsdien is de beurs zijn status kwijtgeraakt en MtGox op de rand van een faillissement komen te staan. In een poging om de situatie recht te zetten schrapte MtGox eerder deze maand de mogelijkheid om geld af te halen. De koers was op de beurs echter flink gekelderd en het vertrouwen was al volledig weg.

Bekendste Bitcoinbeurs ten onder

Bitcoin markt keert MTGox de rug toe

Eerder deze week stapte Mark Karpeles, de CEO van MtGox al op uit het bestuur van de Bitcoin Foundation, de stichting die zich inzet voor het standaardiseren en beveiligen van de Bitcoin. In reactie op de problemen bij MtGox werd er door een aantal andere Bitcoin partijen een gezamenlijke verklaring gepubliceerd, ook op internetplatform Reddit. In de verklaring stellen de Bitcoin partijen dat de “tragische schending van het vertrouwen van de MtGox gebruikers het resultaat was van de weerzinwekkende daden van een enkel bedrijf.” Exploitanten van de digitale munt, zoals Bitcoin beurzen en zogenoemde ‘wallets’, hebben volgens deze bedrijven een belangrijke rol in het beveiligen van de digitale munt. MtGox voldeed daar volgens hen niet aan.

Val MtGox klap voor de sector

Hoewel het debacle bij MtGox geen directe gevolgen heeft voor de werking van de andere beurzen is ook daar de vertrouwenscrisis zichtbaar. De Coindesk Bitcoin Price Index, een gemiddelde van de prijzen op de verschillende beurzen, zakte met bijna een kwart tot 420 dollar. Daarna wist de koers zich wel wat te herstellen. Ter vergelijking: in december afgelopen jaar piekte de koers nog op 1.151 dollar. De Bitcoin bedrijven zeggen er vertrouwen in te hebben dat sterke en competente Bitcoin bedrijven zullen opbloeien. Hoewel zij nog steeds geloven in de toekomst van de bitcoin als online betaalmiddel is de val van MtGox een klap voor de sector. De Japanse beurs was de grootste in zijn soort.