ABN AMRO analiste beste voorspeller goudprijs 2013

03 februari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Georgette Boele, analiste Valuta en Edelmetalen van ABN AMRO, is door Metal Bulletin Apex uitgeroepen tot meest nauwkeurige voorspeller van de goudprijs in 2013. Metal Bulletin Apex verzamelt en analyseert de nauwkeurigheid van prognoses van en onderzoek naar metaalprijzen van banken en andere marktpartijen.

Behouden en opvallend nauwkeurig

Boele voorspelde begin vorig jaar een gemiddelde goudprijs voor 2013 van USD 1.500. Haar prognose was de meest behoudende in de markt, maar bleek nauwkeuriger te zijn dan de voorspellingen van andere analisten. Na de instorting van de goudprijs in april verlaagde Boele haar eindejaarsprognose naar USD 1.200, terwijl de reële goudprijs aan het einde van het jaar USD 1.205 bedroeg.

ABN AMRO - Goudprijs

Ook hoge ogen bij andere edelmetalen

Boele was bovendien de op één na beste voorspeller van de prijs van platina, aldus Metal Bulletin Apex. Ze is tweede in de categorie edelmetalen als geheel, inclusief zilver en palladium. In 2012 tekende Boele voor de beste prognose van de zilverprijs.

Trots

"Georgette heeft in de afgelopen jaren consequent en soms tegen de stroom  in zeer terughoudende voorspellingen gedaan over de ontwikkeling van de goudprijs.”, zegt Han de Jong, hoofd van Group Economics bij ABN AMRO. “Haar voorspellingen van de goudprijs blijken opvallend nauwkeurig te zijn. Dit geldt ook voor haar analyses van de prijsontwikkeling van andere edelmetalen. We zijn er trots op."

Metal Bulletin Apex

Metal Bulletin combineert research en analyses van de prijsontwikkeling van metalen om tot de beste prijsprognoses in de markt te komen. Apex houdt ranglijsten bij van analisten op basis van hun meest recente prijsvoorspellingen van metalen die verhandeld worden op de London Metal Exchange.