ING en Deloitte op zoek naar best geleide bedrijven

27 januari 2014 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen

De komende maanden gaan ING en Deloitte op zoek naar het best geleide Nederlandse midden- en grootbedrijf van 2013. Voor de zevende "Best Managed Companies"-verkiezing is Deloitte een partnership aangegaan met ING en werkt het adviesbureau samen met VNO-NCW, de TiasNimbas Business School en Management Team. Organisaties met een omzet van minimaal €15 miljoen kunnen zich tot 31 mei aanmelden om kans te maken op de titel ‘Best Managed Companies’.

Best Managed Companies

Best Managed Companies is een programma waarbij Deloitte en de ING op zoek gaan naar de best geleide bedrijven binnen het Nederlandse midden- en grootbedrijf. Voor deelname is vereist dat de bedrijven een omzet kennen van ten minste vijftien miljoen euro over 2013, financieel gezond zijn en een aandeelhoudend of zelfstandig bevoegd management hebben. Het gaat om niet-beursgenoteerde bedrijven die succesvol en toekomstgericht worden geleid.

Thema 'Innoverend ondernemen'

Dit jaar is het thema ‘Innoverend ondernemen’. Volgens Ton van Abeelen, partner Deloitte en programmaleider Best Managed Companies, is het soms nodig het bestaande los te laten: “Innovatie is de drijvende kracht achter de economie doordat nieuwe producten, diensten en processen zorgen voor vooruitgang en uiteindelijk voor succes". Ruud van Dusschoten, directeur Grootbedrijf & Instellingen van ING Nederland, geeft aan dat dit complementaire partnership zorgt voor toegevoegde waarde voor de deelnemende bedrijven: “Succesvol ondernemen is onlosmakelijk verbonden met innoveren. ING heeft de ambitie om bedrijven te helpen beter te worden en toekomstbestendig te maken.”

ING - Deloitte - Best geleide bedrijven van Nederland

Beoordelingsproces

Het Best Managed Companies programma bestaat uit verschillende stappen. Een regionale jury beoordeelt de strategie, de bedrijfsvoering en de resultaten van de organisaties aan de hand van het wetenschappelijk bewezen Business Maturity Model. Het model geeft een grondige analyse van de onderneming. Daarnaast helpt de ING Conditietest om inzicht te geven in verbetermogelijkheden op basis van financiële- en sectorinformatie en wordt de innovatieve slagkracht van bedrijven getoetst. Uiteindelijk bepaalt de landelijke jury welke ondernemingen een jaar lang de titel 'Best Managed Company' mogen voeren.

Investering in tijd

Van Dusschoten beveelt bedrijven mee te doen aan het programma: "Het kost tijd, maar het dwingt je om elk onderdeel van je bedrijf onder de loep te nemen. Maak daar gebruik van. Experts geven je nieuwe inzichten, je wordt bewuster. Het zorgt zowel intern als extern voor erkenning en daar kun je zeker wat mee.

Het geeft je ook een mooie netwerkmogelijkheid door de jury, de mensen die bij je op bezoek komen en door events die georganiseerd worden. Het is een investering in je tijd maar het levert veel op." Van Dusschoten heeft nog een tip voor bedrijven die over de landsgrenzen gaan kijken: "Bereid je goed voor. Elk land heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing, een eigen manier van zaken doen en uiteraard een eigen cultuur. Er zijn veel organisaties of instanties die helpen bij een goede voorbereiding. Maak vooraf keuzes, bepaal je criteria en zorg dat je scherp hebt waar een partner aan moet voldoen."