China opent deuren voor particuliere banken

08 januari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

De Chinese toezichthouder, Commissie voor het Toezicht op de Banken (CBRC), geeft toestemming voor het oprichten van maximaal vijf privaat gefinancierde banken. Daarnaast gaat China de drempel voor buitenlandse banken verlagen om toe te treden tot het Chinese financiële systeem. Dit maakte CBRC bekend.

De financiële sector in China is tot nu toe nog volledig in handen van de Chinese overheid en kent met name staatsbanken. Door zorgen over de afzwakkende Chinese economie, de groei van schaduwbankieren en stijgende schulden wil de Chinese overheid het financiële systeem echter gaan hervormen. Een onderdeel van deze hervorming is het oprichten van private banken en het openstellen van de bankensector voor buitenlandse banken.

China opent deur voor maximaal 5 particulieren banken

Deze hervorming moet zorgen voor een meer gereguleerde open banksysteem waardoor meer kapitaal beschikbaar is voor kredietverlening en de risico's van kredietverlening voor de Chinese overheid wordt beperkt. De private banken zullen wel aan strikte voorwaarden moeten voldoen en onder streng toezicht staan van de Chinese toezichthouders.

Gerelateerde berichten

Chinese overheid richt kleine banken op voor financiering MBK
McKinsey: Azië en China walhalla voor private banking