China richt kleine banken op voor financiering MKB

13 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Om de kredietverlening aan het MKB te bevorderen heeft de Chinese overheid een plan gepresenteerd voor de oprichting van meer kleinere particuliere banken. Deze kleine banken moeten de financiering van het MKB vereenvoudigen en op gang brengen om daarmee de Chinese economie te versterken.

De Chinese economie is in grote mate afhankelijk van het MKB. Het MKB is goed voor 60% van China's bruto binnenlands product en ongeveer 75% van de nieuwe banen in het land, aldus Reuters. Net als in Europe heeft het MKB echter last van de zwakkere mondiale vraag en strenge kredietvoorwaarden.

Shanghai - China

Stimulans voor kredietverlening aan MKB

De Chinese overheid gaat de invoering van meer regionale banken, in gebieden waar relatief veel kleinere bedrijven zijn geconcentreerd, stimuleren. De aangekondigde regels moet de financiering van deze kleine banken met particulier kapitaal vereenvoudigen waardoor de kleine banken op hun beurt op regionaal niveau het MKB kunnen financieren.

Daarnaast probeert de Chinese overheid de kredietverlening aan het MKB te bevorderen door haar securitisatiebeleid te verruimen waardoor banken leningen eenvoudiger kunnen financieren. Ook is het banken toegestaan om speciale obligaties uit te geven om met de opbrengsten kleine bedrijven financieel te ondersteunen, aldus Reuters.