Zwitserse bank 12 miljard armer door daling goudprijs

08 januari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Afgelopen week heeft de Centrale Bank van Zwitserland (SNB) kenbaar gemaakt in 2013 forse verliezen te hebben geleden door een enorme daling van de goudprijs. Vorig jaar liep de goudreserve fikse economische schade op en zodoende besloot de centrale bank geen dividend uit te keren aan de Zwitserse overheid. Het verlies liep uiteindelijk op tot maar liefst €12,13 miljard.

Forse daling goudprijs

De afgelopen paar jaar is het verloop van de wereldgoudprijs uiterst grillig geweest. In 2013 daalde de wereldgoudprijs ruim 30%  - waar begin 2013 nog een waarde van rond de $1.700 stond genoteerd, zo ligt de goudprijs inmiddels rond de $1.200. De goudprijs dook zelfs kort onder de magische grens van $1.200 in december. Over een langere periode bezien valt het verval van de wereldgoudprijs mee, waardoor deze nog steeds hoog is. Toch moest de Zwitserse Centrale Bank zijn goudreserve van in totaal 1.040 ton door de goudprijsdaling herwaarderen naar CHF 37,8 miljard (omgerekend zo’n $30,55 miljard). Als gevolg van de herwaardering schreef de Zwitserse bank een boekverlies van CHF 15 miljard ($12,13 miljard).

Zwitserse bank 10 miljard armer door daling goudprijs

Geen winstuitkering

Een totale winst van ruim CHF 6 miljard, respectievelijk uit buitenlandse valuta en de verkoop van een belang in een fonds van USB Bank, kon niet verhinderen dat er rode cijfers werden genoteerd. Een woordvoerder van de Zwitserse Centrale Bank zei daarop: “Wij zullen geen winstuitkering kunnen doen.” De 26 kantons – grondgebieden die de deelstaten van de Zwitserse federatie vormen – zijn de grootaandeelhouders van de SNB.