WEW: Minder snel een beroep op NHG mogelijk

03 januari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Per 1 januari 2014 gelden aangescherpte voorwaarden en normen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit heeft onder andere tot gevolg dat je als woningbezitter minder snel een beroep kunt doen op NGH wanneer sprake is van een restschuld. De nieuwe normen moeten volgens Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) gebruik en misbruik van NHG beperken.

Waarborgfonds Eigen Woningen

Als een woningbezitter met NHG-hypotheek de woning verkoopt en de opbrengst is niet voldoende om de hypotheekschuld af te lossen, dan betaalt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen in bepaalde situaties het verschil (restschuld) aan de hypotheekverstrekker. Het WEW heeft als doel het bevorderen van het eigenwoningbezit en is verantwoordelijk voor het beleid en de uitvoering van de NHG. Jaarlijks stelt zij regels op voor het verstrekken van NHG.

NHG

Aangescherpte regels per 1 januari 2014

De WEW heeft dit jaar de NHG-regels aangescherpt. In de Volkskrant geeft Karel Schiffer, directeur WEW, aan dat de voorwaarden zijn aangescherpt omdat steeds meer mensen gebruik en misbruik maken van NHG. Schiffer zegt dat vooral echtscheidingen te vaak als excuus worden gebruikt om restschulden op NHG af te wentelen. "Maar wij zijn geen pinautomaat", aldus Schiffer.

De strengere regels hebben tot gevolg dat een woningbezitter minder snel een beroep kan doen op NHG. Om voor kwijtschelding van de restschuld in aanmerking te komen moet de hypotheek/restschuld, na bijvoorbeeld echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, 'ondraaglijk' zijn. Het begrip 'ondraaglijk' is in de nieuwe regels per 1 januari 2014 aangescherpt waardoor een hypotheek minder snel als ‘ondraaglijk hoog’ wordt bestempeld. De WEW zal dus minder snel bijspringen.

Daarnaast wordt door WEW de premie voor het afsluiten van een nieuwe NHG-hypotheek verhoogd van 0,85% naar 1% van het hypotheekbedrag.  

Vereniging Eigen Huis volgt regels op de voet

Vereniging Eigen Huis is bezorgd over de strengere normen, omdat het aantal woningbezitters met ernstige betalingsproblemen hierdoor verder zal toenemen. VEH zegt daarom de ontwikkelingen ten aanzien van de nieuwe NHG-regels op de voet te zullen volgen.