Onderzoek naar personeelsbeleid banken in China

18 december 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Diverse banken in de VS, waaronder Morgan Stanley en JPMorgan, hebben de Securities en Exchange Commission (SEC) achter zich aangekregen. Samen met het Amerikaanse ministerie van justitie, neemt de Amerikaanse beurswaakhond SEC het personeelsbeleid van diverse banken in China nader onder de loep. Dat beweerde een anonieme bron tegenover Reuters. 

SEC focust zich met het onderzoek op de vraag of het in dienst nemen van werknemers met goede contacten in de politieke top in China in overtreding staat met de Amerikaanse omkopingswetten. Naast Morgan Stanley en JP Morgan worden nog vier andere banken op hun personeelsbeleid in China onderzocht. Het zou gaan om Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank en Goldman Sachs.

Banking China

Eerder onderzoek
Naar JPMorgan, de bank die eind oktober nog een schikking van 13 miljard voor de kiezen kreeg, wordt al langer onderzoek gedaan. Zo zou de bank familieleden van topmanagers van Chinese organisaties in dienst hebben genomen, waardoor de bank lucratieve business met deze organisaties veilig kon stellen.

Het onderzoek naar Morgan Stanley en de overige banken is reeds in volle gang, maar bevindt zich nog in een vroeg stadium. Kern van het onderzoek is de vraag aan de banken en financiële instellingen om openheid te geven over alle aangestelde personen die familiebetrekkingen hebben met hooggeplaatste topmanagers en politici bij Chinese organisaties.

Tot op heden wilde geen van de banken reageren, maar JPMorgan zou volgens de bron wel zijn medewerking verlenen aan het onderzoek.