ING: Vastgoedbedrijven willen minder bankfinanciering

11 december 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Europese vastgoedbedrijven en institutionele beleggers willen minder afhankelijk worden van banken. De komende jaren gaan ze zich richten op een grotere groep bronnen om in hun financieringsbehoefte te voorzien. Dat blijkt uit een onderzoek van Nyenrode Business University en ING Real Estate Finance (ING REF) onder Europese klanten van ING REF.

Financiering vanuit een bank alleen is niet langer wenselijk voor vastgoedorganisaties. Alternatieve financieringsbronnen voor deze groep vormen bijvoorbeeld andere kredietverstrekkers zoals verzekeraars en pensioenfondsen, waar veel respondenten nu geen directe toegang tot hebben. Bovendien wordt de uitgifte van bedrijfsobligaties door de respondenten als een alternatieve bron gezien waarvan ze eenvoudiger gebruik zouden willen maken.

ING - Vastgoedbedrijven

Als de beschikbaarheid van meerdere financieringsbronnen betekent dat er meer kosten gemaakt moeten worden, dan is dat voor de vastgoedorganisaties acceptabel. Met name financierders die actief zijn in de eigen lokale markt, met voldoende expertise en kennis worden sterker gewaardeerd door de vastgoedbedrijven.

De veranderingen binnen de Europese bankensector hebben veel invloed op de vastgoedpartijen, meent Jan Evert Post, die deel uitmaakt van het Global Management Team van ING REF. “Sinds het begin van de crisis zijn banken terughoudend in het verstrekken van krediet aan de vastgoedsector en hebben velen zich teruggetrokken naar hun thuislanden” aldus Post. Het is volgens hem begrijpelijk dat de vastgoedorganisaties op zoek gaan naar alternatieve financieringsbronnen.

Overig financieringsnieuws:

Zalm: Alternatieve financiering succesvol met banken
Welten: Alternatieve financieringsvormen voor het MKB
Grant Thornton: Alternatieve financiering voor MKB