Atos: 4 technologische trends voor bank CIOs

20 november 2013 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Cybersecurity, mobiele apps, near field communication en biometrics zijn ondewerpen die de komende jaren de agenda's van de Chief Information Officers (CIO) van banken gaan beheersen. Dit zijn volgens internationaal adviesbureau Atos namelijk de vier belangrijkste technologie trends waar bank CIO’s de komende jaren rekening mee moeten houden.

In hun laatste ‘Ascent’ onderzoeksreeks genaamd ‘Look out – Trends 2014+’ presenteert Atos een overzicht van de belangrijkste technologieën en oplossingen waarmee de bankensector de komende jaren te maken krijgt. Meer dan 30 trends werden afgezet tegen de bedrijfsimpact met verloop van tijd:

Business-Impact-of-Emerging-Technologies-and-Solutions-7887

Mobiele apps

De opkomst van apps als een marketing-, sales- en service kanaal is een wijdverspreid fenomeen binnen de markt. In de komende jaren ziet Atos drie belangrijke ontwikkelingen op dit gebied. Ten eerste zullen mobiele apps steeds meer mogelijkheden bieden en verrijkt zijn met meer en meer data, zoals sociaal gedrag of informatie op basis van locatie. Met de juiste toepassing zijn banken beter in staat om in te spelen op de vraag van klanten met relevante diensten. Klanttevredenheid en verkoopconversie kunnen hierdoor een boost krijgen.

Ten tweede zijn mobiele apps relatief gezien minder volwassen binnen bepaalde klantsegmenten, zoals B2B, vermogensbeheer en investor relations. Het ontwikkelen van apps voor deze specifieke klantgroepen biedt veel kansen. Tenslotte kunnen apps  ook gebruikt worden ten gunste van interne operaties. “Mobiele technologieën geven corporate treasurers de kans om informatie beschikbaar te hebben met een simpele druk op de knop, waardoor ze cash- en investment portfolio’s kunnen optimaliseren” schrijven de consultants.

Cybersecurity

Cybersecurity heeft de afgelopen tijd het nieuws gedomineerd. Zo werden banken vanaf begin april geconfronteerd met diverse cyberaanvallen. Deze kwesties laten zien hoe kwestbaar banken zijn voor aanvallen, en de impact die deze kunnen hebben op hun dienstverlening.  Aangezien e-crime in de komende jaren alleen maar zal toenemen, is het volgens Atos essentieel dat banken hun cybersecurity-processen en systemen versterken.

Atos---Cybercrime-7888

Near Field Communications

De technologie van Near Field Communications (NFC) gaat over hoe apparaten (zoals smartphones en tablets) draadloos communiceren over korte afstanden, op een snelle, simpele en veilige manier. “Naarmate de acceptatie van mobiele apparaten met NFC toeneemt, en de waarde van de technologie steeds duidelijker wordt, zullen meer applicaties met deze technologie zichtbaar worden” aldus Atos. Een toepassing hiervan is bijvoorbeeld contactloos betalen. Door met een mobiele telefoon of met een 'contactloze pas' met een NFC chip te 'swipen' langs een apparaatje kun je een betaling doen. In Leiden loopt momenteel een pilot met deze wijze van betalen.

Biometrics

Naarmate bankieren steeds verder opschuift naar een online, mobiele en app omgeving, worden beveiligingstechnologieën steeds belangrijker voor klanten. Biometrics, zoals bijvoorbeeld geavanceerde cryptografie, zal volgens het ICT adviesbureau een essentiële rol spelen in toekomstige identity management processen.