Oud DSB bankier Dirk Scheringa wil functie in 50Plus

31 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Dirk Scheringa, ex-DSB bankier en oud voorzitter van voetbalvereniging AZ uit Alkmaar, ambieert een bestuursfunctie binnen de politieke partij 50Plus, een partij met ouderen als doelgroep. De 63-jarige Scheringa kondigde zijn politieke aspiraties gisteren aan. Hij geeft aan “veel sympathie te hebben voor de partij”.

DSB

Scheringa richtte in 2005 de DSB Bank op, die uiteindelijk in schandalen verwikkeld zou raken. Van 2005-2009 bood de bank hypotheken en koopsompolissen aan en in de vier jaar dat de bank actief was werd de bank verweten woekerpolissen* te hebben verkocht. De Autoriteit Financiële Markten greep enkele keren in, en de DSB Bank ontving diverse boetes. Uiteindelijk drong De Nederlandsche Bank aan op een noodregeling voor de bank, waarna de bank in 2009 failliet ging. Scheringa heeft sindsdien echter niet stilgezeten. Hij leidt tegenwoordig het bedrijf DS Factoring, dat zich richt op het uitlenen van geld aan het bedrijfsleven, en dan met name aan MKB organisaties met schuldenaars.

Dirk Scheringa - 50plus

Ook DNB onder vuur

Niet alleen de DSB lag onder vuur voor de wanpraktijken van de bank. Vorige week werd bekend dat de door DSB gedupeerde partijen samen met de DSB curatoren een zaak hebben aangespannen tegen DNB. Zij verwijten de DNB gebrekkig toezicht te hebben gehouden op de DSB Bank. Vanaf het moment dat DSB zijn bankvergunning ontving in 2005 heeft, volgens de aanklagers, de DNB zijn taak als toezichthouder verzuimd. Hierdoor was een failissement van de DSB Bank in 2009 volgens hen niet meer te vermijden.

50 Plus

Of ex-bankier Scheringa een bestuurlijke rol zal verwerven binnen de 50Plus partij valt nog te bezien. Naast Scheringa worden er namelijk nog 74 kandidaten genoemd voor de acht te bezetten posten binnen de partij. Het voorzitterschap zal er voor Scheringa niet inzitten, maar die functie ambieert hij ook niet. De 50Plus partij heeft wat het bestuur aangaat roerige tijden gehad. Het bestuur viel uit elkaar tijdens de laatste verkiezingen voor de gemeenteraad vorige maand toen 50Plus-bestuurder Jan Nagel en Henk Krol, de oprichter- en ex-bestuurder van de Gay Krant, met elkaar in de clinch lagen. Begin deze maand werd bovendien bekend dat Krol in zijn tijd bij de Gay Krant had verzuimd om pensienpremies voor zijn werknemers af te dragen. Door dit schandaal verliet Krol uiteindelijk de partij. Komend weekend zal het nieuwe bestuur gekozen worden tijdens het partijcongres van 50Plus.

* woekerpolissen, beleggingsproducten met een levensverzekering, waren in trek in de jaren ’90. De premie voor deze verzekeringen worden gedeeltelijk of compleet belegd, waardoor dit risicovolle financiële producten zijn waarbij het risico 100% bij de klanten ligt.