Winststijging Santander door lagere voorzieningen

25 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De nettowinst van Santander is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen tot €1,06 miljard, tegenover €122 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De winststijging van de grootste bank van Spanje is voor een belangrijk deel een gevolg van de lagere voorzieningen voor verliezen op vastgoed. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de bank.

Ondanks tegenvallende resultaten van haar Braziliaanse praktijk en haar thuismarkt wist Santander haar nettowinst bijna te verachtvoudigen. De lagere voorzieningen op slechte kredieten zorgden met name voor de winststijging. Een aantal onderliggende resultaten is minder positief. Zo daalde de netto rente inkomsten met 16% en steeg het aandeel slechte kredieten naar 5,43% van de totale kredietportefeuille. De Basel III kapitaalratio steeg licht van 11,11% naar 11,56%.

Santander - Q3 2013

"Na enkele jaren van hoge afschrijvingen en investeringen in de versterking van het kapitaal, maakt Banco Santander zich op voor een nieuwe periode van hogere winstgevendheid," aldus Emilio Botin tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

Sandander zal naast kostenbesparingen meer de nadruk gaan leggen op het uitbreiden van haar corporate business tak. Zo onderzoekt de bank de mogelijke overname van de Spaanse staatsbanken NCG Banco en Catalunya Banc, evenals de Poolse bank Bank Gospodarki Zywnosciowej (BGZ).