Canadese TD Bank wil retailbank RBS in VS kopen

18 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Citizens, een Amerikaanse retailbank en onderdeel van RBS, staat op het acquisitielijstje van TD Bank, een Canadese branchegenoot. De mogelijke aankoop zou voor €9,4 miljard plaats gaan vinden, aldus Britse media.

Er zou al langer interesse zijn van TD Bank om de Amerikaanse bank over te nemen, maar pas sinds enkele maanden wordt de overname meer actueel.

Good bank bad bank
George Osborne, de Britse minister van Financiën, denkt samen met de Britse regering nog altijd na over een mogelijke verdeling van de RBS in een ‘good bank’ en een ‘bad bank’. Een maand geleden leek dit nog een onwaarschijnlijk scenario. Toen kreeg de overheid het advies van het ministerie van Financiën om de RBS niet op te splitsen. Het is daarom niet zeker wat er precies gaat gebeuren. Door de potentiële opsplitsing menen eventuele kopers van de RBS-dochter wel dat de overname nu versneld wordt overwogen.

TD Bank - RBS

Privatisering
Een beslissing van de minister over een mogelijke opsplitsing van RBS wordt volgende week verwacht. De meningen over de timing van de privatisering van RBS zijn hoe dan ook verdeeld. Zo zei RBS CEO Stephen Hester afgelopen juni nog dat de privatisering van RBS nog tien jaar kan duren. De Britse staatssecretaris voor Economische Zaken Vince Cable gaf in augustus aan dat de privatisering niet eerder dan over vijf jaar zal plaatsvinden.

De Royal Bank of Scotland werd genationaliseerd door de Britse regering in 2008. Er werd toen £45 miljard (€53 miljard) ingestopt, waardoor de bank nu voor 81% eigendom is van de regering.