EU wil vertrouwen in de interbancaire rente herstellen

20 september 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Er mag absoluut geen gesjoemel meer plaatsvinden met internationale rentetarieven door banken of andere marktmanipulaties. Dat laat de Europese Commissie weten.

Meer nationaal en Europees toezicht

De Europese Commissie wil dat er meer nationaal en Europees toezicht komt op het bepalen van zogenoemde benchmarks en ook wil de commissie benadrukken, dat banken die valse schattingen doorgeven om benchmarks in hun voordeel te beïnvloeden, op hoge boetes kunnen rekenen.

Een benchmark op de financiële markt is een maatstaf waaraan andere producten of diensten worden getoetst. De interbancaire rente Libor wordt beschouwd als de belangrijkste benchmark voor korte termijnrentes.

EU wil vertrouwen in de interbancaire rente herstellen

Vertrouwen in benchmarks aangetast

Libor is een centraal rentetarief dat door deelnemende banken wordt vastgesteld en dat wordt gebruikt voor het vaststellen van andere rentes bijvoorbeeld voor spaartegoeden en hypotheken.

“Benchmarks zitten in het hart van ons financieel systeem. Ze zijn van cruciaal belang, maar schandalen en beschuldigingen van marktmanipulatie hebben het vertrouwen beschadigd”, zegt Europees commissaris Michel Barnier (Interne Markt). “Dat kan zo niet langer”, aldus Barnier. Hij wil dan ook meer toezicht op de markt gaan regelen.

Herstellen vertrouwen prioriteit EU en UK

Nieuwe regels moeten bewerkstelligen dat consumenten duidelijk en helder kunnen zien hoe rentetarieven tot stand komen. De Europese Commissie in Brussel hoopt nog voor de Europese verkiezingen in mei 2014 instemming te verkrijgen van de EU landen en het Europese Parlement. Deze regels kunnen dan in 2015 ingaan.

Ook de Britse bankenassociatie BBA heeft in de afgelopen maand juni een plan gepresenteerd om het vertrouwen in de interbancaire rente Libor te herstellen. “Het herstellen van vertrouwen in Libor als betrouwbaar ijkpunt is een absolute prioriteit voor de BBA”, stelt de bankenassociatie.