Oud Fortis-top gedagvaard door aandeelhouders

18 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De vereniging van aandeelhouders Fortis dagvaardt de voormalige topbestuurders van bankverzekeraar Fortis voor hun rol in de val van het Belgisch-Nederlandse concern. Ook worden de bank BNP Paribas Fortis en de verzekeraar Ageas, die werden gecreëerd om de activiteiten van Fortis in België voort te zetten, gedagvaard. De meest in het oog springende namen van de bestuurders zijn voormalig topman Jean-Paul Votron en voormalig president-commissaris Maurice Lippens. Zij kunnen deze week een dagvaardiging tegemoet zien. Dat schrijven de Belgische kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Naast deze dagvaardiging loopt er ook nog een strafrechtelijke procedure, waar ook andere voormalige Fortis-kopstukken zich moeten verantwoorden. De nieuwe procedure kan echter pas worden behandeld wanneer de strafzaak is afgerond. De raadkamer moet echter eerst bepalen welke personen naar de strafrechter worden verwezen. De advocaat, die de vereniging van aandeelhouders Fortis vertegenwoordigt, wil ook Ageas en BNP Paribas Fortis bij de doorverwijzing betrekken.

fortis-top-aangeklaagd

De Belgische krant De Standaard schrijft dat de vereniging van aandeelhouders Fortis met de dagvaardiging beoogt de lopende strafrechtelijke procedure te ondersteunen. Daarnaast willen de aandeelhouders de zaak verbreden over een langere tijdsperiode. Zij vinden dat zij misleid zijn over risicovolle beleggingen en de waarde van het concern.

In de afgelopen maand juni zijn voormalig CEO Jean-Paul Votron en oud CFO Gilbert Mittler door de Autoriteit Financiële Markten tot een forse geldboete veroordeeld wegens het verstrekken van misleidende en onjuiste informatie rond de overname van ABN AMRO. Ook Herman Verwilst, destijds opvolger van Votron werd tot een flinke geldboete veroordeeld. Daarnaast werd Ageas veroordeeld tot een hoge geldboete.