KPMG: Helft middenbedrijven doet beroep op banken

28 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Middelgrote ondernemingen die op zoek zijn naar groeikapitaal financieren hun plannen vooral uit eigen middelen. 80% van de bedrijven financiert uitbreidingsplannen met eigen kapitaal. In de helft van de gevallen doen ze een beroep op banken voor financiering. De rol van alternatieve financieringsvormen is nog beperkter. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder ruim 200 middelgrote ondernemingen.

Banken

De helft van de bedrijven die zelf over onvoldoende middelen beschikken, doen een beroep op de bank. Overigens is slechts 25% van de bedrijven van mening dat de banken de kredietkraan voldoende open zetten voor bedrijven. “Dit zet grote druk op de financierbaarheid van de noodzakelijke groei” zegt Ferdinand Veenman, partner bij KPMG Corporate Finance. Een ruime meerderheid van de ondernemingen geeft bovendien aan te maken te hebben met een duidelijke verzwaring van de aangeboden leningvoorwaarden, als gevolg van de verscherpte regels die banken hanteren.

KPMG - Financiering middenbedrijf

Alternatieve financiering

Middelgrote ondernemingen maken relatief weinig gebruik van alternatieve financiering. Een kleine 20% geeft aan hiervan gebruik te maken. “Hoewel ruim 70% van de bedrijven bekend is met de mogelijkheden van alternatieve financieringen en ook in staat is om de verschillende financieringsvormen met elkaar te vergelijken, maken bedrijven daar in beperkte mate gebruik van” constateert Veenman. Volgens de adviseur ligt dit met name aan het feit dat bedrijven niet bereid zijn om een hogere marge te betalen voor alternatieve financieringen. “Zelfs niet als de voorwaarden, zoals de omvang van de lening en de bevoorschotting, die van de banken overtreffen”.