Twee JPMorgan Chase bankiers verliezen 6 miljard

16 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Opnieuw wordt de bankensector opgeluisterd door een financieel schandaal. Voor twee ex-werknemers van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase dreigt een arrestatie en een mogelijke rechtzaak. Zij zouden betrokken zijn bij een groot schandaal waarbij de bank in 2012 miljarden verloor door de handel in derivaten, zo blijkt uit Amerikaanse media.

Verdachten

Het gaat om de verdachten Javier Martino-Artajo en Julien Grout. Zij waren werkzaam bij de vestiging van JPMorgan Chase in Londen. De afdeling waar beide mannen werkten zou een verlies van $6 miljard geheim hebben gehouden voor hun leidinggevenden, gevestigd in New York. Beide bankiers hadden een samenwerking met Bruno Iksil, die in 2005 bij JPMorgan Chase als trader kwam werken. Hij was in de markt bekend onder de naam ‘The London Whale’, een bijnaam die hij verworden had voor het feit dat hij handelde met enorme bedragen binnen het derivatensegment. Iksil zal naar alle waarschijnlijkheid geen rechtzaak tegen hem aangespannen zien krijgen, aangezien hij justitie van belastende informatie heeft voorzien in deze zaak. Zijn handelsbevoegdheid is hem sinds het miljardenverlies wel afgenomen.

JP-Morgan-Bankier

Gevolgen

Als gevolg van het lopende schandaal is er veel gebeurd. Allereerst is Chief Investment Officer Ina Drew opgestapt bij de bank. Verder werd het bonusbedrag van Jamie Dimon, die als CEO van JPMorganChase eindverantwoordelijk wordt gehouden voor het schandaal, gehalveerd. Diverse aandeelhouders drongen zelfs aan op zijn vertrek, zij hekelen het feit dat de topman een dubbelrol heeft – naast zijn functie als CEO is hij tevens voorzitter van het orgaan dat toezicht moet houden. Een ding is zeker, het imago van de bank heeft een flinke deuk opgelopen.