Europese banken moeten 3,2 biljoen aan assets afstoten

12 augustus 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Om te voldoen aan de Basel III kapitaaleisen moeten Europese banken in totaal nog €3,2 biljoen aan assets afstoten. Dit meldt de Financial Times op basis van een analyse van de Royal Bank of Scotland. Deutsche Bank, Credit Agricole en Barclays hebben volgens de analyse van RBS het meeste behoefte aan nieuw kapitaal. 

Banken nog steeds ‘too big to fail’?

Sinds mei vorig jaar hebben banken hun balansen in totaal met €2,6 biljoen verkleind door onder andere minder krediet te verstrekken en niet-kernactiviteiten te verkopen, meldt de Financial Times. Toch is dit nog niet voldoende om te voldoen aan de Basel III kapitaaleisen die eind 2018 gelden. De grootste banken van Europa zullen de komende vijf jaar hun balansen met nog eens €661 miljard moeten verkleinen en €47 miljard nieuw kapitaal moeten aantrekken om daarmee te voorkomen dat banken in de toekomst met belastinggeld overeind gehouden moeten worden, aldus RBS. In totaal zullen de Europese banken €3,2 biljoen moeten afstoten om te voldoen aan de Basel III kapitaaleisen. Deze analyse benadrukt dat Europese banken vijf jaar na de crisis nog steeds "too big to fail". De Europese bankensector is volgens de Financial Times momenteel €32 biljoen waard, drie keer zo groot als het jaarlijkse bruto binnenlands product van de eurozone.

Europese-banken-stoten-assets-af

Balans verkleinen of nieuw kapitaal aantrekken

Recent hebben diverse grote Europese banken bekend gemaakt meer assets af te stoten dan wel nieuw kapitaal aan te trekken. Barclays maakte vorige week bekend nieuw kapitaal aan te willen trekken met haar grootste aandelenemissie ooit. En Deutsche Bank kondigde aan haar balans met een vijfde te verkleinen om te voldoen aan de strenge kapitaaleisen.

De last is het grootst voor de kleinere banken. Zij moeten in totaal €2,6 biljoen aan assets afstoten, waardoor de vrees ontstaat dat de kredietverlening aan kleine en middelgrote ondernemingen in de regio fors zal worden verminderd.