Banco Santander koopt Amerikaanse Sovereign Bank

20 oktober 2008 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Banco Santander, de nummer 5 meest winstgevende bank in Europa, heeft het restant van de in de VS gevestigde Sovereign Bank gekocht. De Spaanse bank kocht al eerder een 25% belang in de Amerikaanse bank. Met de overname van Sovereign Bank versterkt de bank significant zijn footprint en operaties in de grootste bankingmarkt ter wereld.

Sovereign Bank is met 12,000 werknemers een van de 25 grootste retailbanken in de Verenigde Staten. De bank bedient 1,7 miljoen retail- en commerciële klanten vanuit 750 kantoren in 8 staten in de VS. De verkoop zal naar verwachting in het eerste kwartaal worden afgerond na goedkeuring door de aandeelhouders van beide bedrijven en de wettelijke toezichthouders in zowel de VS als Spanje.

De acquisitie van Sovereign Bank volgt na een mislukte poging om Washington Mutual over te nemen. Vorige maand deed Santander een bod, maar de overnametarget werd op het laatste moment voor hun neus weggekaapt door JPMorgan Chase.

Santander is de grootste bank in de eurozone kijkend naar marktkapitalisatie, en was in 2007 de 5e bank wereldwijd op basis van winstcijfers. De bank werd opgericht in 1857 en heeft activa ter waarde van €918,332 miljoen en een beheerd vermogen van €1,050,928 miljoen. Santander heeft meer dan 80 miljoen klanten, 13,000 vestigingen en is actief binnen 40 landen.