ING: Consumenten minder somber over portemonnee

21 december 2012 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De stemming onder consumenten over de eigen portemonnee is iets opgeveerd. Wel daalt het sentiment over de economie verder. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van de afgelopen week onder gemiddeld 66.800 respondenten per dag. Consumenten zullen voorlopig voorzichtig blijven met geld uitgeven. 

 ING - Stemming consument verbeterd

Stemmingsverbetering over de portemonnee

Zo vlak voor kerst is de stemming over de eigen portemonnee iets opgeveerd. Een op de acht respondenten (13%) verwacht de komende zes maanden een verbetering van zijn of haar financiële situatie. Ruim de helft (57%) verwacht er juist op achteruit te gaan. Ruim een maand geleden ontstond er veel commotie over de voorgenomen plannen van het kabinet omtrent de zorgpremie. Nu die weer wat is weggeëbd, zijn respondenten wat minder somber over de eigen portemonnee. Wel is de stemming per saldo nog altijd flink negatief en ligt onder het gemiddelde niveau van het afgelopen jaar.

Economisch vertrouwen gedaald

Over de economie is de stemming niet verbeterd. Consumenten vinden nog altijd dat de economie er niet goed voor staat. Zeven op de tien (72%) ondervraagden noemt de economische situatie matig tot zeer slecht. Slechts (6%) vindt de economie er nu redelijk tot zeer goed voor staan. Daarmee is het vertrouwen nog iets verder weggezakt ten opzichte van vorige maand. Het ING Economisch Bureau gaat uit van een negatieve economische groei in 2012 (van 1%), gevolgd door een krimp van 0,5% in 2013

Economie scoort laag rapportcijfer: 4,5

Consumenten geven de Nederlandse economie een laag rapportcijfer: een 4,5 (op een schaal van één tot tien). Dat is lager dan vorig kwartaal en sinds we in 2007 begonnen met meten, kreeg de economie in de peiling van het ING Economisch Bureau nog nooit zo’n laag rapportcijfer. Belangrijke pijlers waarop consumenten hun vertrouwen baseren laten al enige tijd een verslechtering zien. Zo speelt de arbeidsmarkt een belangrijke rol voor het vertrouwen van consumenten in de economie. De situatie op de arbeidsmarkt raakt immers veel huishoudens. De werkloosheid loopt op en heeft voor het eerst in 15 jaar de 7% bereikt. Op de huizenmarkt houden dalende prijzen en onzekerheid over de toekomstige financierbaarheid van woningen veel consumenten in hun greep.