Banken: skimfraude gekelderd door geoblocking

05 juli 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Sinds de Nederlandse grootbanken de bankpassen van hun klanten hebben geblokkeerd voor het pinnen buiten Europa, is de schade door skimmen met 80% gedaald. Dat meldt RTL Nieuws. Rabobank was de eerste Nederlandse bank die het zogenoemde geoblocking invoerde. Later hebben ook ABN AMRO, SNS Bank en ING besloten om over te gaan op de blokkering van bankpassen voor pinnen buiten Europa.

Skimmen

Skimmen of skimming is het op onrechtmatige wijze bemachtigen van de gegevens op bankpassen.  Het is een vorm van betaalpasfraude waarbij criminelen de magneetstrip van een bankpas kopiëren en de pincode bemachtigen op het moment dat een betaaltransactie wordt verricht. Vervolgens maken de fraudeurs een kopie van de pas en met de pincode kunnen zij geld opnemen en betalen in binnen- en buitenland.

Skimmen

Geoblocking effectief tegen skimming

Banken doen er alles aan om skimmen te voorkomen. De meeste geldautomaten zijn momenteel voorzien van opzetstukjes om het kopiëren van de magneetstrip lastiger te maken. Daarnaast is in Nederland het nieuwe pinnen ingevoerd waarbij niet meer gebruikt wordt gemaakt van de magneetstrip maar van de EMV-chip. Het zou namelijk moeilijker zijn om de EMV-chip te kopiëren dan de magneetstrip. Het nieuwe pinnen heeft echter nog niet geleid tot een afname van het aantal skimgevallen. De skimbendes gebruiken hun geskimde passen nu in landen waar de magneetstrip nog wel wordt gebruikt.

Een andere vorm om skimmen te beperken blijkt effectiever. Het blokkeren van bankpassen voor het pinnen buiten Europa. Een simpele maatregel dat overigens wel van klanten een extra handeling vraagt wanneer zij willen pinnen buiten Europa. Sinds banken de bankpassen blokkeren voor pinnen buiten Europa, is de fraude met gemiddeld 80% gedaald.

Schade door skimming

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt dat de totale schade door skimfraude in Nederland vorig jaar €38,9 miljoen bedroeg. Eerder berekende PwC de schade voor 2012 op €118 miljoen. Banken spreken dit bedrag tegen.