Britse banken hebben kapitaaltekort van 30 miljard

28 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Banken in het Verenigd Konikrijk hebben te weinig kapitaal om eventuele economische klappen op te vangen. Hiervoor waarschuwt de Bank of England, de Britse centrale bank.

Eind 2012 betrof het kapitaaltekort van Britse banken bijna £25 miljard, circa €30 miljard. In het geval dat banken te maken krijgen met grote verliezen, bijvoorbeeld door een daling in de waarde van commercieel vastgoed of boetes van de toezichthouder, dan komen de banken in de problemen. De banken hebben van de Bank of England tot eind dit jaar gekregen om het gat te vullen.

Weinig zorgen
Bloomberg stelt dat analisten niet zo zwaar tillen aan het tekort. “De banken hebben tot eind 2013 de tijd” zegt Simon Maughan van Olivetree Securities. Daarnaast hebben banken, mocht het zover komen, verschillende opties om hun kapitaal te spekken, waaronder het afstoten van bankonderdelen of het werven van extra kapitaal door aandelenuitgiftes of beperking van dividend.

Britse Banken - Kapitaaltekort

De centrale bank heeft de prestaties van individuele banken niet bekendgemaakt.

Basel III
Door de invoering van Basel III krijgen banken te maken met strengere kapitaaleisen. Uit een recente analyse blijkt dat circa de helft van wereldwijde banken momenteel niet voldoet aan Basel III. De bankensector komt in totaal $417 miljard tekort, circa 17% van van het huidige beschikbaar capitaal binnen de branche. Met name voldoen aan liquiditeit ratios, zoals de Liquidity Coverage Ratio (LCR) en Net Stable Funding Ratio (NSFR), wordt een uitdaging.