common.title.more

WOZ krediet

Een WOZ krediet is een vorm van een doorlopend krediet speciaal voor huizenbezitters en onder andere gebaseerd op de WOZ waarde van de woning.  WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken en wordt jaarlijks per huishouden vastgesteld door de gemeente en wordt gezien als een goede indicatie van de (minimale) waarde van een huis. Voor de bank is dit een relatief veilige vorm van krediet (woning dient immers als extra onderpand) en daarom vaak voor de klant relatief goedkoop. De druk op de woningmarkt en de daar bijhorende huizenprijsdaling maken banken echter minder happig op het verlenen van dit soort kredieten. Ook voor klanten is deze vorm van krediet niet altijd een aanrader. Het stimuleert consumptie ten opzichte van sparen. Dit gecombineerd met het minder waard worden van het onderpand (het huis) en onzekere hypotheekvormen (zowel qua aflossen als opbouwen) kan klanten (op lange termijn) serieus in de (restschuld)problemen brengen. Daarnaast is een WOZ krediet een doorlopend krediet. In de praktijk zien we vaak dat klanten deze nooit helemaal inlossen en daardoor periodiek rentekosten betalen en over de totale looptijd vaak een veelvoud van het oorspronkelijke leenbedrag kwijt zijn. Mooi inkomstenmodel voor de bank, maar het is de vraag of je dit moet willen zowel vanuit bank (zorgplicht) als klant gezien.

Een WOZ krediet is te vergelijken met een doorlopend krediet. Voorwaarde is echter dat men een koophuis heeft. De WOZ waarde van het huis wordt afgezet tegen de hypotheek en het gewenste leenbedrag . Er wordt een kredietlimiet afgesproken op basis van het inkomen en andere financiële verplichtingen. Tot de overeengekomen limiet is het vrij om bedragen op te nemen en af te lossen. Rente betaalt men alleen over het openstaande saldo. De hoogte van de rente is bij de meeste aanbieders afhankelijk van het kredietlimiet en kan tussentijds wijzigen. De aflossing per maand is, ongeacht het opgenomen bedrag, meestal een vast percentage (2 %) van het kredietlimiet. Omdat de hoogte van de lening niet van te voren vast staat, kan de duur van de aflossing variëren.

Deze leningvorm wordt gekozen voor een verbouwing aan de woning of wanneer er voor langere tijd extra bestedingsruimte nodig is. Van tevoren is de exacte geldbehoefte niet bekend. Het is minder verstandig om een WOZ krediet af te sluiten voor het kopen van zaken met een beperkte levensduur, zoals een auto. Een persoonlijke lening is dan een meer geschikte financieringsvorm.