Bladeren

Spaardeposito

In een spaardeposito kan spaargeld gestort worden. De klant ontvangt hierover rente. Een spaardeposito wordt ingezet om de kapitaalopbouw van de klant te vergroten. Ten opzichte van bijvoorbeeld beleggingen in aandelen is de spaardeposito een veilige manier van kapitaal opbouwen, bijvoorbeeld ten behoeve van het aflossen van de hypotheek.

Een spaardeposito is een spaarvorm met een vaste looptijd en een vaste rente. Hierbij wordt spaargeld voor een bepaalde periode vastgezet tegen een rente die doorgaans iets hoger is dan wanneer het vrij opneembaar is. Het spaargeld dat Nederlandse huishoudens op een deposito met een vaste looptijd zetten, wordt doorgaans voor meerdere jaren vastgezet, variërend van een paar maanden tot wel 20 jaar. Doordat het spaargeld vaststaat is tussentijdse opname vaak niet mogelijk

Door het tekort op de geldmarkt wordt door banken sparen gestimuleerd en een steeds belangrijker product. Banken dienen namelijk steeds meer vermogen aan te houden ten opzichte van vermogen die zij uitzetten door middel van kredietverlening.