Bladeren

Effectenrekening

Een effectenrekening is een rekening waarop men geld inlegt om te beleggen ( in bijvoorbeeld aandelen, obligaties etc.). Via een effectenrekening houdt men een overzicht over de waarde en transacties van de aan de effectenrekening gekoppelde beleggingen. Op een effectenrekening kan periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) geld worden bijgestort om beleggingen aan te kopen. Vaak is een effectenrekening gekoppeld aan een (of meerdere) door de bank beheerde beleggingsfondsen. Binnen deze beleggingsfondsen worden keuzes gemaakt over de detailinvulling van de beleggingsportefeuille voor de klant en het fonds als geheel. Op basis van het gewenste (en geadviseerde) risicoprofiel van de klant worden hiervoor de kaders opgesteld.

Effectenrekeningen zijn ook steeds vaker via internetbankieren inzichtelijk.

Effectenrekeningen en de daaraan gekoppelde beleggingen worden ingezet met kapitaalopbouw als doel. De bestemming van dit opgebouwde kapitaal kan zeer verschillende zijn: aflossen hypotheek, voorziening voor de oude dag, kapitaal voor een grote uitgave etc. Het doel bepaald tevens hoeveel risico men kan nemen met de beleggingsportefeuille. Een hypotheek moet afgelost worden en je wilt niet in de financiële problemen komen op je oude dag, terwijl die mooie aankoop of reis niet een absolute must is. Het openen van een effectenrekening gaat bij veel banken dan ook gepaard met een adviesgesprek.

Om zelf rechtstreeks op de beurs aandelen, obligaties, opties en dergelijke aan te kunnen kopen heeft men een effectenrekening nodig. Vaak is deze effectenrekening gekoppeld aan een tegenrekening bij een bank, bij sommige banken is het effectenrekening nummer hetzelfde als die van de gekoppelde rekening. Alle aangekochte effecten worden geadministreerd op de effectenrekening, de aankoopkosten worden van de gekoppelde rekening afgeschreven.

In Nederland zijn een groot aantal brokers actief waar men een effectenrekening kan openen. Naast de bekende banken zijn er brokers die zich hebben gespecialiseerd in beleggen (ook in groeiende aantallen online).