Contactloos betalen met ring met NFC technologie

06 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Londense startup Kerv heeft een ring ontwikkeld waarmee contactloze betalingen kunnen worden uitgevoerd via NFC technologie. De wearable, die vanaf volgende herfst verkrijgbaar is kan contactgevens of medische informatie doorgeven door deze tegen een smartphone of ander NFC-apparaat te houden.

In het eerste halfjaar van 2015 zijn er circa 1,1 miljard contactloze betalingen gedaan in Europa. Dat bleek eerder dit jaar uit data van Visa Europe – die opnieuw wordt ingelijfd door Visa Inc., de Amerikaanse licentiegever voor Visa-betaalkaarten. Ook in Nederland groeit het aantal contactloze betalingen hard bleek begin dit jaar uit data van ING.

Naast de mogelijkheden die de nog jonge NFC-technologie biedt voor het contactloos betalen met een pinpas of andere betaalkaart, worden NFC-chips om betalingen mee uit te voeren ook steeds vaker verwerkt in mobiele apparaten en wearables. Met veel smartphones is het al mogelijk om bij NFC-betaalterminals te betalen door de telefoon tegen de terminal te houden, en ook smartwatches zijn over het algemeen standaard met die technologie uitgerust.

Kerv
Britse startup Kerv gaat nog een stap verder. De expert in contactloos betalen heeft een ring ontwikkeld die is uitgerust met de technologie om contactloze betalingen uit te kunnen voeren. Via een app op de smartphone kan het saldo op de rekening en instellingen van de ring beheerd worden, maar in principe staat de ring verder los van mobiele apparaten.

Betalen – tot een maximaal bedrag van €50 per betaling – is  echter niet het enige wat de ring kan. De Kerv-ring kan contactgegevens kopiëren naar een smartphone, noodgegevens versturen, medische gegevens delen, NFC-sloten openen, en biedt toegang tot het Londense openbaar vervoer. De ring is gemaakt van onder meer zirkoniumkeramiek, een licht, krasvast en waterdicht materiaal wat vooral veel gebruikt wordt in kernreactoren, tandchirurgie en de ruimtevaart. Volgende herfst is de lancering van de ringen in Nederland gepland.

Philip Campbell, oprichter van Kerv, vertelt over de acceptatie van Kerv-betalingen: “Je kan jouw Kerv-ring gebruiken om overal ter wereld te betalen waar contactloze betalingen worden geaccepteerd. De laatste tellingen lag het aantal locaties rond de 38 miljoen, maar dit aantal groeit in 2017 naar verwachting tot 44,6 miljoen locaties.” Voor betalingen in het buitenland betaalt de gebruiker echter wel extra – in het binnenland zijn transacties gratis.

Kickstarter
Kerv is opnieuw een voorbeeld van het succes dat innovatieve concepten kunnen hebben op crowdfunding-platform Kickstarter. De Kerv-ring werd in september 2015 gelanceerd op het platform en was binnen twee weken volledig gefinancierd, voor een doelbedrag van £77.000 (>€109.000).