Creditcardmaatschappij Visa Inc lijft Visa Europe in

04 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Visa Inc. heeft aangekondigd de onafhankelijke Europese activiteiten opnieuw in te zullen lijven, met het doel om één wereldwijd bedrijf te creëren en Visa’s positionering in het betaallandschap verder te versterken. De overname kan volgens de kaartmaatschappijen een waarde hebben tot wel €21,2 miljard.

Sinds 2004 opereert Visa Europe onder licentie van wereldwijde betaalkaartmaatschappij Visa Inc.. In 2007 werd ervoor gekozen om de meeste activiteiten van Visa Inc. samen te voegen en ging het bedrijf in 2008 naar de beurs. Visa Europe bleef echter onafhankelijk, en bleef als apart bedrijf in eigendom van de ruim 3.000 Europese banken die via hun Visa-licentie ruim 500 miljoen betaalkaarten hebben uitgegeven. De maatschappij verwerkte afgelopen jaar meer dan €1,5 biljoen aan betalingen, verdeeld over ruim 18 miljard transacties in 38 verschillende landen.

Visa

Visa herenigd
Visa Inc. en Visa Europe hebben afgelopen maandag bekendgemaakt dat de Europese activiteiten weer in handen komen van Visa Inc. in een overnamedeal met een waarde van tenminste €16,5 miljard. Volgens Visa Inc. kan het bedrag nog oplopen tot €21,2 miljard, afhankelijk van de inkomsten van Visa Europe tot het vierde jaar na het sluiten van de deal. Als toestemming voor de overname wordt verleend door de autoriteiten zal de deal naar verwachting in het derde kwartaal van Visa Inc.’s FY 2016 (april-juni) worden afgerond.

“We zijn zeer verheugd om Visa te herenigen tot een wereldwijd bedrijf van ongeëvenaarde grootte, technologie en diensten”, aldus Visa Inc. CEO Charles Scharf. Volgens de CEO zal de overname veel voordelen met zich meebrengen voor alle betrokken partijen en partners, evenals de klanten en aandeelhouders van Visa. “Het Visa Europe team heeft een geweldige prestatie geleverd met het opbouwen van een leidend payments systeem dat overal in Europa vertrouwd en gerespecteerd wordt, en samen zullen we de kracht van elektronische betalingen naar meer mensen, op meer plekken, brengen dan ooit tevoren.”

Ook Nicolas Huss, de CEO van Visa Europe is zeer te spreken over de voordelen die de overname het Europese bedrijf zal opleveren: “Door tot een wereldwijd bedrijf samen te smelten verzekeren we ons van de financiële slagkracht en operationele schaal die nodig is om de volgende generatie van betalingen versneld uit te rollen in heel Europa. Zo kunnen wij oplossingen van wereldklasse leveren aan onze klanten, en spannende zakelijke kansen creëren voor onze werknemers.”

MasterCard
Niet alleen biedt de overname voordelen voor de werknemers en klanten, ook stelt het Visa in staat om in Europa een betere positie te pakken ten opzichte van grootste concurrent MasterCard. Hoewel dit een voordeel lijkt voor alleen Visa, kan ook MasterCard profiteren van de overname. De ruim 3.000 bancaire eigenaars van Visa Europe zijn straks niet langer door eigenaarschap gebonden om gebruik te maken van Visa-betaalkaarten, en hier valt mogelijk een slag te slaan voor concurrent MasterCard.