Marleen Evertsz over de bijdrage van Nxchange aan de energietransitie

19 augustus 2020 Banken.nl 5 min. leestijd

Via de decentrale effectenbeurs Nxchange kunnen investeerders en kapitaalnemers elkaar eenvoudig vinden. Naar eigen zeggen kan men alles van waarde digitaliseren en overdraagbaar maken. Op die manier kan men direct geld ophalen bij investeerders. Bij het ophalen van geld ligt een bijzondere focus op de energietransitie. In gesprek met Jeroen Broekema van Leaders in Finance vertelt CEO en mede-oprichter Marleen Evertsz hierover.

Marleen Evertsz is al vanaf het begin van haar carrière actief binnen de financiële wereld. Ze begon bij Deloitte op Structured Finance en stapte nadien over naar flitshandelaar Optiver. Daar groeide ze in vijf jaar tijd door tot Managing Director US Office. Na deze eerste stappen in loondienst kon ze de lokroep van het ondernemerschap niet weerstaan. Dat begon met Gold Republic (een online platform voor het managen van fysiek goud) en leidde uiteindelijk tot de oprichting van Nxchange, een ontmoetingsplaats tussen partijen die kapitaal bieden en partijen die kapitaal zoeken. 

“Nxchange is onze nieuwste onderneming, het is waar ik verreweg het meeste van mijn tijd aan besteed. We zijn met een team van nu ongeveer 17 FTE. Maar we zijn super-efficiënt. We hebben het platform helemaal doorontwikkeld, alles is geautomatiseerd”, vertelt Evertsz met enige trots. 

Alles is verhandelbaar

Via Nxchange kan dus zo ongeveer alles verhandelbaar worden gemaakt. Dat biedt volgens Evertsz zowel voor- als nadelen. “Het betekent dat je een hele brede markt kan bedienen. Je hebt ook nog eens te maken met een tweezijdige markt. Dus je hebt een groep kapitaalverstrekkers en je hebt een groep kapitaalnemers. Dat zijn de bedrijven of projecten die financiering zoeken.”

Het eerste testproject was met Fastned, de keten van snellaadstations met de kenmerkende gele bogen, vaak gelegen nabij een conventioneel tankstation. Dat was meteen ook een eerste kennismaking met een partij die actief is in de energietransitie, in de zin van het bevorderen van elektrisch autorijden. Evertsz: “We hebben goed kunnen monitoren hoe dat allemaal liep, waar we allemaal tegenaan liepen, hoe we die beurs zo efficiënt mogelijk konden maken. Daarna, in 2018, hebben we onze MTF-vergunning aangevraagd en zijn we een partnership aangegaan met Rabobank.”

Er leefden destijds ook bij Evertsz nog best wat vragen over de oprichting van een nieuwe beurs. Evertsz vroeg zich af waar de toegevoegde waarde zat van een nieuwe beurs. “Hoe komt het nou dat het institutionele geld eigenlijk niet bij bepaalde assets terechtkomt waar nu juist heel veel om te doen is?", was de vervolgvraag die Evertsz haarzelf stelde. “Dus alles wat te maken heeft met projecten in de energietransitie, bedrijven en ondernemingen die nieuwe technologieën ontwikkelen en daarin bijdragen.” 

“Dat komt eigenlijk door twee dingen. Ten eerste zijn het vaak nieuwe ondernemingen die relatief weinig geld moeten ophalen. Dat sluit niet aan bij het mandaat van de institutionele beleggers. Ten tweede betreft het vaak nieuwe technologie. De banken snappen en begrijpen dat nog niet en kunnen de risico's nog niet overzien in hoeverre die technologie zich ook gaat waarmaken. En daar zijn we nu een brug in aan het slaan.”

Goede intenties

Evertsz ziet ontzettend veel goede intenties bij institutionele beleggers, specifiek met betrekking tot de energietransitie. “Toch zie je dat er eigenlijk vrij weinig gebeurt. We praten heel veel, we denken heel veel, maar we doen eigenlijk niet veel”, zo legt ze de vinger op de zere plek. “Ik denk wel dat er steeds meer partijen zijn die elkaar gaan vinden. Dat zie je in het 2 tokens-project ook heel erg gebeuren. Maar het zou mooi zijn als we nog meer partijen en de overheid daarin zouden kunnen samenbrengen.”

"Er wordt veel gepraat over de energietransitie, maar er gebeurt eigenlijk heel weinig."

Menig investeerder staat te springen om te beleggen in de energietransitie, alwaar het al snel gaat om grote bedragen. Evertsz licht twee projecten uit die ze naar de beurs wil gaan brengen met Nxchange. “De eerste is een groep van projecten in zonne-energie waarbij wij veertien projecten – vijf bestaande en negen nieuwe projecten – gecombineerd naar de beurs gaan brengen. Dus dat is een totale uitgifte van ongeveer €22 miljoen. We hebben waarschijnlijk al één institutionele belegger gevonden die gezegd heeft: ‘Deze grootte is voor ons groot genoeg om het grootste deel hiervan te pakken. Dan kunnen wij daarnaast een klein deeltje aan het retail-publiek overlaten.”

"Het tweede project is eigenlijk nog veel spannender, want dat gaat over een equity uitgifte. Daarin werken wij samen met Hightech XL, dat is de venture builder van Philips en ASML op de campus in Eindhoven en Yes Delft. Daarbij zijn wij bezig met een gecombineerde IPO voor te bereiden van dertig ondernemingen. Dertig ondernemingen die allemaal activiteiten doen in de energietransitie. Dat gaat vrij breed; Hightech XL zit echt in de deeptech-kant en Yes Delft zit meer in de cleantech-kant. Door ze te groeperen, haal je in één keer een hele grote hoeveelheid geld op wat weer aansluit bij het mandaat van de institutionele beleggers. Dus dat is een hele spannende. Die gaat de komende tijd lopen.”

Groot, groter, grootst

Naar eigen zeggen wordt Nxchange niet echt gezien als een bedreiging voor de bestaande orde. Integendeel: “Ik word eigenlijk altijd met hele open armen ontvangen, juist door de banken die ook heel erg bezig zijn. Open banking is natuurlijk heel erg relevant. Ik denk sowieso dat de lijnen tussen financier en financier-vragende steeds korter gaan worden. We zullen altijd een bankrekening nodig hebben. Ik denk dat we straks misschien wel gaan betalen met effecten die we kopen. De shared economy wordt echt een belangrijk onderdeel van ons leven.”

Gevraagd naar hoe de toekomst voor Nxchange eruitziet, antwoordt Evertsz gedecideerd: “Heel groot en heel veel volume. Anders hoeft het niet voor mij. Dat is dus ook die keuze van kiezen voor het noteren van het project – wat ik daarjuist al zei – van dertig ondernemingen tegelijk. Ik denk dat je dan pas de beste producten kan gaan aanbieden en de efficiëntie uit zo'n platform kan halen wat erin zit.”