Stijging aantal plofkraken leidt tot vermakelijke complottheorie

11 december 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

Banken zitten zelf achter het stijgende aantal plofkraken, omdat zij een overgang naar een cashless maatschappij willen versnellen. Dat is althans een nieuwe theorie die geopperd wordt door complotdenkers op het internet. Recent sloot ABN AMRO bijna 500 geldautomaten, zover willen Rabobank en ING echter nog niet gaan. 

Een niet te weerleggen feit is dat het aantal plofkraken bovengemiddeld hoog is dit jaar. Met enige regelmaat valt te lezen dat een pinautomaat inclusief gevel is opgeblazen, kriskras door het land verspreid, van Zundert tot Amsterdam tot Tubbergen. Het aantal kraken ligt nu al een stukje hoger dan in 2018 en het jaar is nog niet voorbij. Na de zoveelste keer in korte tijd nam ABN AMRO de stap om ruim 400 automaten te sluiten, wat met name in kleinere kernen tot verontwaardiging leidde.

Cashloze maatschappij

Op het internet circuleert nu een interessante complottheorie, namelijk dat banken zelf verantwoordelijk zijn voor het hoge aantal plofkraken. Het achterliggende idee is dat ze op deze manier de overgang naar een cashloze maatschappij willen versnellen. Cash geld is in het algemeen namelijk een kostenpost voor banken. Die kosten zitten onder meer in beveiliging, verwerking en daarbij is er een verhoogd risico op het accepteren van geld dat is witgewassen en juist op dat vlak zitten banken momenteel in het verdomhoekje. 

ABN AMRO is inmiddels zover dat het ruim 400 automaten heeft gesloten, maar wel kijkt de bank naar andere opties, bijvoorbeeld in winkels. Rabobank heeft aangegeven niet zover te willen gaan als ABN AMRO, ook omdat de automaten van Rabobank naar verluidt van een nieuwer en moeilijker te kraken type zijn dan degenen die gesloten zijn. ING heeft niet echt een formeel statement afgegeven, wellicht ook omdat de automaten van ING - waarvan er al veel in bijvoorbeeld supermarkten staan - amper doelwit zijn. Overigens duurt het niet lang meer voordat alle geldautomaten geel van kleur zijn en onder de vlag van Geldmaat vallen. 

Geheim versus informatie

Hoe serieus is de complottheorie te nemen? Het internet is wat dat betreft een dankbare omgeving, waar voor elke theorie wel gelijkgestemden te vinden zijn. Of het nu een platte aarde is, een maanlanding die in scène zou zijn gezet of Anastasia die de familie-executie door de bolsjewieken overleefd zou hebben. Het grote probleem bij een daadwerkelijk complot is dat het verdraaid moeilijk is om iedereen die er deel van uitmaakt in het gareel te houden en geen informatie te laten lekken. Zoals een wijs televisiepersonage ooit zei: “Wanneer twee mensen iets weten is het een geheim, wanneer drie mensen iets weten is het informatie.” Hoewel vermakelijk en koren op de molen van kritische denkers lijkt het onmogelijk dat een complete sector inclusief overheid met elkaar af kunnen stemmen over een dergelijke operatie, zonder dat zich een klokkenluider meldt.