Slapende bankmedewerker maakt 222 miljoen over

13 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

In de Duitse provincie Hessen heeft een medewerker van een bank een genante fout gemaakt. Hij maakte tijdens een korte powernap een astronomisch bedrag van €222 miljoen over naar een gepensioneerde klant in plaats van €64,20. Naar verluidt was zijn vinger blijven steken op het keyboard toen hij kort in slaap viel. In eerste instantie keurde zijn leidinggevende de betalingsopdracht goed, maar een oplettende andere collega merkte de fout op waarna de fout spoedig werd hersteld.

Slapende bankmedewerker

Rechtzaak

Even leek het er op dat deze fout de leidinggevende duur zou komen te staan. Zij werd door de bank namelijk op staande voet ontslagen omdat ze de opdracht had goedgekeurd en beter had moeten controleren. De 48-jarige vrouw liet het hier echter niet bij zitten en liet de zaak voor de rechter komen. De bank claimde daar dat de vrouw documenten niet had nagekeken alvorens deze verder verwerkt werden. De rechter was het hier echter niet mee eens en stelde de vrouw in hoger beroep in het gelijk en oordeelde dat de zij de bank niet bewust had willen schaden, en dat zij wel degelijk haar controlerende rol vervulde. De bank had haar beter een waarschuwing kunnen geven.

Foutje bedankt

Bankmedewerkers veroorzaken vaker genante situaties. Onlangs verloor een bankmedewerker in Oostenrijk €90.000 in een rivier tijdens een geldtransport. 

Ook rekende een student in Deventer zich in november 2012 heel even rijk toen het leek dat ABN AMRO ruim €900.000 op zijn beleggersrekening had gestort. Dit bleek echter om een foutje te gaan in het bankafschrift.