Minst aantal patenten financiele sector in zeven jaar

03 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Het aantal patentaanvragen in de financiële sector is gedaald naar het laagste niveau in zeven jaar. Dat meldt de Financial Times op basis van een onderzoek van RPC, een Brits advocatenkantoor. In 2012 werden wereldwijd in de financiële sector 3.500 patenten aangevraagd. Dit is iets onder het niveau van 2006 en 20% lager dan de piek in 2009.

"Innovatie in de financiële sector lijkt het slachtoffer te zijn van de noodgedwongen kostenbesparingen die financiële dienstverleners doorvoeren", aldus David Cran, partner bij RPC, in de Financial Times.

patenten

De daling van het aantal patentaanvragen komt op een moment dat banken worden geconfronteerd met toenemende kosten door onder ander wet- en regelgeving. Dit roept de vraag op of de hogere kosten de innovatie in de financiële sector afremmen. De suggestie dat de reductie van het aantal patentaanvragen verband houdt met de toegenomen kosten wordt echter verder niet onderbouwd.

Volgens de heer Cran kan de focus van financiële dienstverleners op innovatieve diensten als mobiel bankieren en mobiel betalen op korte termijn tot een opleving van het aantal patentaanvragen leiden in de sector.