Justitie en banken werken samen tegen internetfraude

21 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Politie en justitie maken in samenwerking met de banken steeds intensiever werk van het tegengaan van internetfraude. In 2010 richtten politie en justitie het LMIO (Landelijk Meldpunt Internet Oplichting) op. Het afgelopen jaar kwamen hier 40.000 meldingen binnen.

Politie en justitie zoeken nu steeds intensiever de samenwerking met banken op. De grootbanken ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS hebben concrete afspraken gemaakt om samen met politie en justitie internetfraude tegen te gaan. Bij ING is een proef gestart, waarbij de bank wekelijks informatie ontvangt over verdachte rekeningen, aldus De Telegraaf.

Internetfraude

Snel handelen en heldere afspraken key voor aanpak

Politie en justitie willen graag dat banken snel handelend kunnen optreden bij verdachte geldstromen. Bijvoorbeeld het blokkeren van rekeningnummers. Op deze manier kunnen banken bijdragen aan het bestrijden van internetfraude.

Traditioneel gaat hier echter veel tijd overheen. Op basis van heldere afspraken en informatieverschaffing hopen politie, justitie en banken de aanpak van internetfraude te versnellen en te intensiveren.