Mervyn King: Stop demoniseren, focus op hervorming

21 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Vertrekkend voorzitter van de Bank of Engeland (Britse centrale bank), Mervyn King, roept op te stoppen met het demoniseren van bankiers en spreekt zijn vertrouwen uit in de toekomst van de bankensector. “De hervormingen in de bankensector zullen leiden tot een nieuwe wijze van bankieren, waardoor er weer met trots over de bankensector gesproken kan worden. In plaats van dat mensen banken bespotten zullen ze uiteindelijk zeggen dat er lering is getrokken uit de fouten en banken weer waarde leveren”, aldus King in de Britse krant The Telegraph.

Crisis niet toe te schrijven aan individuen

King vindt dat moet worden gestopt met het demoniseren van individuele bankiers. Volgens King is de crisis niet af te schuiven op individuen. “De crisis is het gevolg van het falen van het systeem. We hebben met zijn allen het bankensysteem te groot laten worden, we hebben de banken te veel status en maatschappelijk aanzien aangemeten en het systeem onvoldoende gereguleerd”, aldus King.

Bank of England

Bankensector waar men weer trots op kan zijn

King kijkt positief naar de toekomst van de bankensector. In zijn ogen zullen de aanstaande hervormingen van het bankentoezicht zorgdragen voor een significante wijziging van het huidige bankieren. Volgens King zullen banken weer een belangrijke en positieve maatschappelijke rol gaan spelen en terugkeren naar hun kernactiviteiten en klanten. Uiteindelijk ziet bij weer een bankensector ontstaan “waar we trots op kunnen zijn”.

King zal per 1 juli aanstaande als voorzitter van de Bank of England worden opgevolgd door de Canadees Mark Carney. Carney is de huidige voorzitter van de centrale bank van Canada.